Pollenallergia-terápiák III.

Dr. Radeczky Éva tüdőgyógyász-allergológus szakorvosunk segít eligazodni a különböző allergia-terápiák között hatékonyságuk szempontjából.

- Mi a tapasztalata a hiposzenzibilizáció hatékonyságáról?

- A méh- és darázsméregre adott allergiás reakció esetén az allergént nagyon jól be lehet azonosítani, jól ismert anyagokról van szó, ezért a kezelés az esetek 95 %-ában bizonyul eredményesnek. Ezen betegek számára ez az egyetlen és hatékony, biztos gyógymód. A pollenallergiák esetén 60-90 %-os az eredmény, mely éppúgy függ a beteg korától, az allergia súlyosságától, és attól, hogy mióta szenved tőle a beteg, mint az allergének számától és típusától. A várható eredmények közé soroljuk azt, hogy a beteg tünetei enyhülnek, gyógyszereiből rövidesen el tud hagyni néhányat, vagy jobb esetben tünetmentes lesz. A szénanáthás populációt vizsgálva: a kezeltek közül kevesebb beteg lesz a későbbiekben asztmás, mint a nem kezelt csoportban.

- Érdemes valamilyen gyorsabb módszerre várni?

- Hatékonyabb módszert, amely hosszú távra szólna, nem ismerek. A tüneti szerek fejlesztése folyamatosan és nagy erőkkel történik. Akik a fenti kezelést nem vállalják vagy nem alkalmasak rá, azoknak csak reményeik lehetnek valamilyen átütő új szer megjelelésében. Míg azonban napjainkban egy új, kísérleti stádiumban lévő szerből patikában kapható gyógyszer lesz, az sajnos több évet vesz igénybe.

Sokan úgy tartják, hogy a hagyományos orvoslás a ténymegállapításon túl, nemigen tud segíteni az allergiásoknak, és ezért inkább a most amúgy is egyre divatosabb alternatív gyógymódokhoz fordulnak. Kezembe került az NDR német rádió felmérése, mely a különböző terápiák hatékonyságáról készült:

Módszerek Hosszú távon eredményes Rövid távon eredményes Alig ill. egyáltalán nem eredményes
Akupunktúra 33,5% 26,4% 40%
Biorezonancia 11,3% 22,9% 65,7% (!)
Diéták / Koplalás * 49% 28,5% 21,9%
Sajátvér-kezelés 21% 20% 59% (!)
Elektro-akupunktúra 11, 1% 17, 2% 71, 6% (!)
Homeopátia 37,1% 35,7% 27,1%
Kineziológia 21,2% 23,8% 55% (!)
Inga 11,2% 16,8% 71,9% (!)

* (Az ételallergiák esetében a diéták természetesen hatékonyak, de egyéb esetekben a hatékonyság alig 5 %!)

- Ha a táblázatnak hinni lehet, az alternatív gyógymódoknak nagyobb a füstje, mint a lángja. A hozzá tartozó kommentár a megkérdőjelezhető hatékonyságot inkább a személyes lelki tényezőknek tulajdonítja. Mi az Ön véleménye és személyes tapasztalatai?

- Az alternatív gyógymódok léteznek és létezni is fognak. Én magam nem hiszek ezekben, ahogy a fentiekben már kifejtettem. Sajnos sok beteg jut el odáig, hogy nem kevés fáradtságot és pénzt öl ezekbe a terápiákba, s előbb-utóbb ismételten megjelenik a rendelőmben a régi gyógyszereiért. Azt hiszem, ez mindent elárul.

- Milyen eredményeket ért el a hiposzenzibilizációval a pollenre érzékeny betegeknél? Vannak-e hivatalos magyar adatok?

- Konkrétan hivatalos adatokról nem tudok, tehát országos összegzés nem készült. Az éves kongresszusunkon azonban sok kolléga szokott beszámolni saját tapasztalatairól, melyek nagyon kedvezőek.

Én magam a betegek vizsgálata során tudom megítélni, hogy kinek mit ajánlok, itt tudom kiválasztani azokat, akik alkalmasak lehetnek az említett terápiára. Akik nem alkalmasak, azoknak megpróbáljuk összeállítani a tüneti szerekből azt a kombinációt, mely számukra a legjobb eredményt biztosítja az allergiás időszakra.

A betegeket csak biztatni tudom, hogy akinek felajánlják a kezelést, az vállalkozzon rá, hiszen ennél jobbat nem tudunk ajánlani jelenleg. Valószínűleg még évekig nem lesz nagy áttörés az allergiák gyógyítása terén. Én azonban az elmúlt években történt változásokat is igen pozitívan értékelem.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: