Anya, nem kérek sok szurit!

Tüsszögés, égő szemek, viszketés, kiütések - sokunk számára ismerősek. Jelentkezésükre szinte mindenki az allergiára gondol. Vajon tényleg ez okozza a tüneteket? Mit kellene tennünk, hogyan tovább ilyenkor? Ismerjen meg egy egyszerű, elérhető lehetőséget!

A média felvilágosító tevékenysége hatására ma már a legtöbbünk jól ismeri az allergia jellegzetes tüneteit. Sokan elbizonytalanodunk azonban, amikor megjelennek a tünetek. Hogyan tudhatjuk meg, hogy valóban allergia áll-e a háttérben? Milyen anyagokra vagyunk allergiásak?

Az allergiatesztek Önnek és orvosának is segítségére lehetnek a fenti kérdések megválaszolásában. Ezeket a vizsgálatokat elvégezve és figyelembe véve a teljes kórtörténetet, fény derülhet arra, hogy Ön mire allergiás és mire nem.

Amint megtudja, milyen allergiás betegségekben szenved és milyen allergénekre érzékeny, azonnali lépéseket lehet tenni a megfelelő kezelés kiválasztására. A legfontosabb cél az, hogy Ön elkerülhesse az allergiás tüneteket, vagy legalább sikerüljön azokat minimálisra csökkenteni.

Miért érdemes a tesztet elvégeztetni?

Az allergia akkor jelenik meg a szervezetben, amikor az immunrendszer elköveti azt a hibát, hogy egy általában ártalmatlan anyagot betolakodóként azonosít. Ezért az Ön immunrendszere túlzott reakciót produkál ezzel az anyaggal kapcsolatban, azaz szervezete egy hisztamin nevű anyagot és egyéb kémiai anyagokat szabadít fel. Ez a folyamat az allergiás reakció.

A tünetek gyakran hasonlóak egyéb betegségekhez. Ezért előfordul, hogy sokan tévesen úgy gondolják, allergiásak valamire, miközben a tüneteket nem allergia okozza. Illetve gyakori az is, hogy valaki az allergiát nem ismeri fel, és egyéb betegségre gondol a tünetek alapján.

Mindkét tévedés jelentős életvezetési hátrányokkal, esetenként kockázattal járhat.

Amennyiben a fellépő tünetek mögött nem allergia húzódik meg, viszont valaki orvosi közreműködés nélkül "diagnosztizál" magán allergiás betegséget, könnyen téves következtetéseket vonhat le. Így például a valós betegség kezelését elmulaszthatja, vagy elkezd elkerülni bizonyos élelmiszereket és tevékenységeket az allergiától való félelem miatt.

Ha pedig a tüneteket tévesen egyéb betegségként könyveli el (például megfázásnak gondolja), akkor egyrészt a megfelelő kezelés hiányában nem fog tudni megszabadulni a tünetektől, másrészt nem megfelelő gyógyszereket is alkalmazhat, amely önmagában is kockázatos.

Amennyiben Önnél már jelentkeztek egy hétnél tovább tartó allergiás tünetek és ezek ismét felbukkannak, illetve tapasztalt már komoly allergiás reakciót, úgy mindenképpen tanácsos felkeresnie egy orvost vagy megfelelő intézményt és elvégeztetni az allergia tesztet.

Sok szuri, vagy csak egy?

Az orvosok általában a bőrön vagy vérvétellel végeznek allergiavizsgálatokat annak érdekében, hogy meghatározzák azokat az anyagokat, amelyek allergiás reakciókat váltanak ki.

Az úgynevezett bőrpróba során több féle allergént csepegtetnek kis mennyiségben a bőrre vagy juttatnak a bőr alá egy tűvel. Körülbelül 15 perc múlva a tesztfelületet megnézik, és ha az bepirosodik és megdagad vagy viszket, akkor valószínűsíthető, hogy Ön allergiás arra az anyagra. A bőrön elvégzett vizsgálatok gyors eredményhez vezetnek és általában érzékenyebbek az allergiás betegségek kimutatására.

A gond azonban az, hogy gyerekek és egyes felnőttek egyáltalán nem kedvelik ezt a vizsgálati módszert. Továbbá vannak gyógyszerek, mint pl. antihisztaminok és antidepresszánsok, amelyek befolyásolhatják az eredményt. Ráadásul ez az eljárás annyi kis szúrást, karcolást igényel, amennyi féle allergiát okozó szert szeretnénk kimutatni.

Vérvizsgálat - az alternatív megoldás

Vérvizsgálat esetén az orvos mintát vesz, amelyet elküld a laborba. A laboratóriumban dolgozó szakember hozzáadja a mintához a feltételezett allergént és azt méri, hogy milyen mennyiségű antitest képződik az Ön vérében. Amennyiben a meghatározott antitestek előállnak, úgy nagy valószínűséggel Ön allergiás a meghatározott anyagra. Az eredmények körülbelül egy hét alatt készülnek el.

Mind a bőrön végzett, mind a vérvizsgálatok is alkalmasak a különböző allergének tesztelésére, úgymint a pollen, penész, étel és állati eredetű allergiát okozó anyagok. Léteznek olyan vizsgálati módszerek, melyek például egyetlen vérminta segítségével 36-36 féle légzőszervi úton vagy a táplálkozással a szervezetbe jutó, allergiát okozó anyag kimutatására alkalmas.

Különösen indokolt a bőrteszt helyett a vérvizsgálat alapú allergiatesztet elvégeztetni, amennyiben:

  • kellemetlennek érzi a sok szúrást, karcolást (különösen igaz lehet ez gyermekek esetén),
  • az Ön bőre nagyon érzékeny, vagy rendelkezik valamilyen bőrbetegséggel, mint például ekcéma, mert ez megnehezíti az eredmény pontos meghatározását,
  • felmerül annak a gyanúja, hogy egy nagyon kis mennyiségű allergén bőrre való csepegtetése komoly allergiás reakicót vált ki (anafilaxia),
  • Ön olyan gyógyszert szed, amely komolyan befolyásolhatja a teszt eredményét, ennek alkalmazását viszont nem szüneteltetheti.

Következő lépés: beszéljen orvosával

Elvégeztette a tesztet? A teszt kimutatta az allergiát? Az egyetlen dolog, amelyet önállóan is bátran megtehet, hogy igyekszik kerülni a kapcsolatba kerülést a megállapított allergénnel. Ugyanakkor lehet, hogy a teszt elvégzése alatt Ön reagál egy allergénre, de természetes körülmények között ez soha nem történik meg. Ezért is mindenképpen indokolt szakorvos felkeresése a teszt elvégzése után. Csak az orvos tud segíteni a megfelelő kezelés kiválasztásában.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció