Allergia bármely korban kialakulhat

Téves az a vélekedés, hogy "allergiásnak születni kell", "a gyerekem lehet allergiás, de én felnőttként már nem" és az is, hogy "20 évig semmi bajom nem volt ettől a mosószertől, miért éppen most lenne?". Az allergia ugyanis bármely korban kialakulhat!

Az allergia egyaránt kialakulhat gyermek- és felnőttkorban. Felismerése és megkülönböztetése a hasonló tünetekkel járó más betegségektől pedig a helyesen megválasztott terápia szempontjából kiemelten fontos. Az emberek egy része hajlamos az öngyógyításra - ha fáj a feje, bekap egy fejfájás-csillapítót, ha köhög, köptetőt vásárol, ha betegnek érzi magát, bevesz egy antibiotikumot.

Általában egy-egy vény nélkül kapható gyógyszer alkalmi használata még nem jár semmi gonddal, viszont sokszor itt kezdődnek a problémák. Például az antibiotikumok rendszertelen, orvosi rendelvény nélküli szedése ún. rezisztenciát válthat ki az adott hatóanyaggal szemben, és akkor sem fog megfelelően hatni, ha szedése indokolt volna. Márpedig az allergiák egy része hasonló tüneteket okoz, mint egy megfázás: orrfolyás, tüsszögés, köhögés stb.

Miképpen különíthetjük tehát el az allergiákat más betegségektől?

A tünetek egyes esetekben ebben segítséget nyújtanak. Érdemes allergiára gondolni, amennyiben hirtelen több helyen is kiütések jelennek meg a bőrön, előjel nélkül súlyos köhögés, légzési nehézség, zihálás, asztmás légzés alakul ki. Ráadásul ezek az akut esetek többnyire összefüggésbe hozhatók valamilyen külső hatással, például egy elfogyasztott étel összetevőjével, egy állat közelségével, egy bizonyos növény jelenlétével stb. Így esetenként még az is megállapítható, mi váltotta ki az allergiás rohamot.

Ugyanakkor az enyhébb esetekben csak a kellemetlen, gyakran hosszú ideig vagy folyamatosan fennálló tünetek alapján nem dönthető el, hogy valójában allergiáról van-e szó, és mi váltja ki az allergiát.

Ezért az allergia vizsgálata során pontosan erre a két kérdésre keressük a választ:

 1. találunk-e allergiás reakcióra utaló jelet?
 2. mely allergén (allergiát okozó anyag) váltotta ki ezt a hatást?

Az allergia vizsgálatokat általában bőrpróbával vagy vérvizsgálattal végzik. A bőrpróba során allergén anyagot juttatunk a szervezetbe úgy, hogy a bőrre csöppentjük az allergén anyagokat tartalmazó oldatok egy-egy cseppjét, majd kis mértékeben megsértjük a bőrt, hogy az allergén bejusson a bőr alá. A szervezetbe kerülő allergén anyag váltja ki a reakciót, amelynek mértéke arányos a bőrön látható bőrpírral.

Az ABO Institute által is alkalmazott módszer ettől eltér, és az allergének kimutatását vérből végzi. Ennek során egyetlen vérvétellel akár 72 allergén anyagot is vizsgálnak. Az a légzéssel (inhalatív) és a táplálkozással (nutritív) a szervezetbe kerülő allergének kimutatását végzi. A két paletta együttesen lefedi a magyar lakosság számára allergiát okozó anyagok döntő többségét.Gyors
 • a vérvétel pár percet igényel, az eredmény 5 munkanapon belül e-mailben rendelkezésre áll (kérésre postán vagy személyesen is átvehető)
 • nem kell megvárni a helyszínen, amíg az eredmény értékelhetővé válik
Egyszerű
 • a vizsgálat eredményét nem befolyásolja, hogy éhgyomori vérvétel történt-e, a nap bármely szakában végezhető
 • összeköthető egyéb laborvizsgálatokkal
Kíméletes
 • nem juttatunk allergén anyagokat a szervezetbe
 • gyermekek számára is könnyebben elviselhető, mint a számos bőrfelszín sértéssel járó bőrpróba
 • nem pirul be, nem viszket
Teljeskörű
 • 36 féle, légzéssel a szervezetbe jutó (inhalatív)
 • 36 féle, táplálkozással a szervezetbe jutó (nutritív) allergén kimutatása
Kényelmes
 • Az ABO Institute allergia vizsgálatára interneten és telefonon is jelentkezhet
 • Előre egyeztetett időpontra érkezhet
 • Nincs várólista, nincs sor, nincs helyszíni várakozás
 • Elegáns, modern környezetben történik a vizsgálat
Kitűnő ár/érték arány
 • Az egyes vizsgálati panelek már 14.900 Ft-ért elérhetők

Amennyiben többet szeretne megtudni az allergiavizsgálatokról, a kimutatható tovább!

Lehet, hogy Ön is allergiás?

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: