A szénanáthát ezért ne vegyük félvállról

A kezeletlen szénanáthás tünetek megkeserítik a mindennapokat, és súlyosabb szövődményekhez is vezethetnek.

Tüsszögés, orrdugulás, orrviszketés, orrfolyás és köhögés: sokan ismerik testközelből ezt a kellemetlen tünetcsoportot, amelyet a köznyelvben szénanáthának nevezünk. A szénanáthát – a szezonális allergiás orrnyálkahártya-gyulladást és kísérő tüneteit – a levegőben lebegő szálló virágporok, pollenek illetve gombaspórák fehérje-alkotórészei váltják ki.

Gyakori társbetegség a kötőhártya-gyulladás

A gyötrő orrnyálkahártya-tünetekhez gyakran kötőhártya-gyulladás társul, amely a szem viszketésével és könnyezéssel jár. Mindezek a panaszok nagyban befolyásolják mindennapjaink minőségét: nem hagynak rendesen aludni, ingerültté tesznek, fáradékonysághoz, kimerültséghez vezethetnek, így a betegség hátráltathatja a munkavégzést, feladataink ellátását, szabadidős programjainkat egyaránt. De a tünetek megfelelő kezelését nem csak ez indokolja, hanem az is, hogy az elhanyagolt probléma egyre kínzóbb következményekkel és – ha hosszabban elhúzódik – súlyos egészségügyi szövődményekkel is járhat.

allergia, szénanátha
A szénanátha tüneteinek csillapításával komoly egészségügy kockázatoknak vehetjük elejét. Fotó: Getty Images

A kezeletlen orrdugulás következményei

 A szénanáthával járó igen gyakori panasz az orrdugulás , amelynek oka, hogy az orrnyálkahártya erei megduzzadnak, az orr belső fala megvastagodik. Az orrjárat eldugulása miatt a betegek inkább a szájon át lélegeznek, ami több probléma kiváltója is lehet. A tartósan szájon át történő légzés alsó légúti huruthoz és orrmelléküreg-gyulladáshoz, hosszabb távon pedig fülfájáshoz és akár középfülgyulladáshoz is vezethet. A gyerekek különösen érzékenyek a fül gyulladásos szövődményeire.

Szénanátha és fertőzésveszély

A szénanátha tüneteivel való küszködés megterheli a szervezetet és gyengíti az immunrendszert, így a betegég idején jobban ki vagyunk téve a fertőzéseknek. Áttételesen ront a helyzeten az orrdugulás is, mivel az orr helyett a szájon át belélegzett levegő szárazon, hidegen érkezik a tüdőbe, ami szintén növeli a fertőzések kockázatát.

Asztma

Az allergiás náthához az esetek 30 százalékában asztma is társul. A két betegség közötti kapcsolatról annyit bizonyosan tudni, hogy a szénanátha fokozza az asztma rizikóját, különösképpen akkor, ha tüneteit – amelyek gyakran eleinte nem tűnnek túl súlyosnak – elhanyagolják. A másik irányból tekintve: ötből négy asztmásnak szénanáthája is van, amely, ha nem kezelik, rontja az asztmás tüneteket.

Allergia

A szezonális allergia tünetei könnyen összetéveszthetők a nátháéival (ami nyáron is előfordulhat), de ha az év egy adott időszakában tapasztalunk visszatérően orrdugulást, tüsszögést, orrfolyást, köhögést, szemviszketést, forduljunk orvoshoz, végeztessünk allergia vizsgálatot. Hiszen ha szénanáthával küszködünk, nem elég, ha kivárjuk a panaszainkat okozó növények szezonjának lejártát: a probléma beazonosításával és a tünetek csillapításával komoly egészségügy kockázatoknak vehetjük elejét.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)