Tünetek, amik cinkhiányra utalnak

A cink fontos nyomelem, mely komoly szerepet tölt be a sejtosztódásban, az új sejtek képződésében, illetve az immunrendszer működésében. Hogy hiánya milyen panaszokat okozhat, arról bővebben az Életmódváltók cikkében olvashatunk.

Egy felnőtt szervezet hozzávetőleg 2-3 ezer milligramm cinket tartalmaz. Az ajánlott napi beviteli érték felnőttek számára 8 és 15 milligramm közötti, ez pedig fehérjében gazdag étrend mellett általában könnyen fedezhető is. Aki azonban növényi alapú étrendet követ, egyoldalúan táplálkozik, esetleg valamilyen felszívódási zavarral küzd, annál könnyen hiány alakulhat ki belőle.

A legfontosabb, amit a cinkről tudni kell A cink a nagyközönség előtt viszonylag kevéssé ismert építőanyaga a szervezetünknek, pedig számos igen fontos feladata van. Nélküle nem működne megfelelően az immunrendszerünk, nem gyógyulnának jól a sebek, de a sejtek osztódásában is zavarok keletkeznének. Kattintson a részletekért!

Ezért fontos a járvány ideje alatt a cinkpótlás

Az Életmódváltók cikke szerint a hiányállapot tünetei meglehetősen sokszínűek lehetnek. Jelentkezhetnek mozgáskoordinációs nehézségek (ataxia), depresszió, ízérzékelési zavarok, anorexia, hasmenés, bőrpanaszok, kopaszodás, csökkenhet a tesztoszteronszint (hipogonadizmus), fekélyek keletkezhetnek a szájnyálkahártyán, továbbá lassulhat a sebek gyógyulása is. Hiányát emellett összefüggésbe hozták szív- és érrendszeri betegségekkel, vérszegénységgel és korai idegrendszeri fejlődési zavarokkal.

Egészséges, változatos étrend, cinkhiány
Egészséges, változatos étrend mellett elkerülhető a cinkhiány. Fotó: Getty Images

Mivel a megfelelő cinkellátottság a többi között nélkülözhetetlen az immunrendszer folyamatainak zavartalan működéséhez, pótlása kiemelt fontosságú lehet a koronavírus-járvány időszakában. Laboratóriumi vizsgálatok szerint a cink antivirális hatást fejthet ki a SARS-CoV-2-vírussal szemben, valamint egyéb folyamatokon keresztül csökkenti a COVID-19-ben tapasztalt citokinvihar és gyulladás súlyosságát. Erről további részleteket az Életmódváltók oldalán megjelent alábbi cikkben olvashatunk!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: