Nyugodjon meg! Cukorbetegség és stressz

A stressz mindenkit érint, ez a cukorbetegekre fokozottan igaz. Az étkezések és vércukormérések pontos betartása önmagában is feszültséggóc, nem beszélve a betegség érzelmi terhéről. Tudja-e, hogy a stresszhatások kezelése csökkentheti a vércukorszintet?

Vércukorszint és stressz: szoros összefüggés

A fizikai és érzelmi stressznek számos kiváltó oka lehet: kifizetetlen számlák, egy váratlan megfázás vagy családi vita. A stressz működésbe hoz bizonyos hormonokat a szervezetünkben, melyeknek feladata, hogy az elraktározott energiát minél gyorsabban a sejtekbe juttassák. Ez jól jön akkor, ha pl. egy égő házból kell kimenekülnünk. Ám kevésbé szerencsés, ha a plusz energia a véráramban marad felhasználatlanul, ugyanis a legtöbb cukorbetegnél ez megemeli a vércukorszintet.

Emellett a stressz felboríthatja napirendünket is. Úgy érezhetjük, nincs elég időnk a rendszeres vércukormérése és táplálkozásra, Előfordulhat, hogy több alkoholt fogyasztunk vagy elhanyagoljuk a testmozgást. Ezek a változások pedig ingatag és kiszámíthatatlan vércukorszinthez vezethetnek.

Mindennapos vércukormérésekkor érdemes kipróbálni a következőt: mérés előtt 1-10-es stressz-skálán osztályozzuk lelki állapotunkat. Jegyezzük fel a számot, majd írjuk mellé a vércukormérés eredményét. Néhány hét elteltével egyértelműen látszik az összefüggés a stressz és a vércukorszint között.

Speciális stresszhatások

A mindennapok terhét tovább nehezítik a cukorbetegségből adódó speciális stresszhatások. Jó tudni ezekről, mert felismerésük segíthet a hatékony kezelésben.

Félelem: Igen, a cukorbetegség ténye ijesztő lehet. Ráadásul gyakran hallhatunk kósza mendemondákat és alaptalan rémtörténeteket. Ne feledjük, hogy az orvostudomány hatalmast fejlődött az utóbbi évtizedekben. Ha komplikációktól tartunk, forduljunk orvoshoz és változtassunk életmódunkon! Végül is, rajtunk múlik!

Düh: "Miért pont én lettem cukorbeteg?" Erre a kérdésre senki sem tudja a választ, ezért természetes, hogy betegségünk miatt tehetetlen dühöt érzünk. Ez annak a jele, hogy még nem fogadtuk el a diabétesz tényét. Valószínűleg soha nem fogjuk szeretni a cukorbetegséget, de az elfogadás az első lépés ahhoz, hogy átvegyük az irányítást.

Depresszió: A cukorbetegség nagyon megterhelő, és sok frusztrációval jár, így a diabéteszesek között gyakran fordul elő kiégettség vagy depresszió. A tartós lehangoltságot gyakran álmatlanság, étvágytalanság, erőtlenség és csökkent koncentrálóképesség kíséri. Ilyenkor bátran forduljunk orvoshoz, mert ezek a tünetek kezelhetők!

Egészségünk érdekében elengedhetetlen a stressz hatékony kezelése, mely négy alaplépésből áll: a kiváltó okok azonosítása, a stresszhatások csökkentése, megszüntetése és életmódváltás, a felmerülő problémák megoldása, valamint pozitív szemlélet kialakítása és fenntartása.

Ne feledjük, minél több jó dolog van az életünkben, annál kevesebb hely jut a rosszaknak. Szakítsunk több időt családi összejövetelekre és baráti beszélgetésekre, próbáljunk ki új hobbikat, és mindennap találjuk meg azokat az apró dolgokat, amikért megjutalmazhatjuk magunkat. A pozitív gondolkodás csodákra képes: tűzzünk ki magunk elé elérhető célokat, és legyünk büszkék az elért eredményeinkre.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő