Letenné a cigit? Tippek a leszokás első napjaihoz

A dohányzás káros hatásairól folyamatosan jelennek meg újabb és újabb hírek, mégis rengetegen vannak, akik nehezen mondanak le erről a káros szokásról, sokszor talán azért, mert félnek a kellemetlen "mellékhatásoktól": Következzen néhány tipp az első napok könnyebbé tételéhez.

Igyunk szívószállal, együnk gyakran

A legtöbben attól tartanak, hogy nagyon meghíznak, ha leteszik a cigarettát. A nikotinnak valóban van egy enyhe étvágycsökkentő hatása, de inkább a lelki tényezők játszhatnak szerepet abban, hogy a leszokás után hízunk néhány kilót. Ha ezt megelőzzük azzal, hogy tudatosabban válogatjuk meg az ételeinket, többször eszünk kisebb adagokat és nem nassolunk, nem kell attól tartanunk, hogy hízni fogunk. A szívószál a jellegzetes mozdulatot helyettesítheti, ha pedig hideg vizet iszunk, az még a hangulatunkra is jó hatással lehet.

Vezessünk naplót

Mennyit költ cigire? Vajon mennyi pénzt költ dohányárura? És utánaszámolt már, hogy ebből a pénzből mi minden másra is futotta volna? Ha nem, most megteheti, kattintson ide a kalkulátorért! A dohányzásról való leszokás mindenképpen meghosszabbíthatja az éltünket , de ha valaki éppen majd eleped egy cigarettáért, kevésbé gondol bele abba, milyen jó lesz majd az élete tíz-húsz év múlva. Azonban a leszokásnak azonnali pozitív hatásai is vannak, például a könnyebb lélegzetvétel vagy az ízérzékelés erősödése. Érdemes ezekről naplót vezetni: írjunk fel minden olyan dolgot, amitől jobban érezzük magunkat - például, hogy több pénzünk marad estére, energikusabbnak érezzük magunkat, jobb illatúak a ruháink stb. Ha úgy érezzük, hogy egy kicsit is megingunk, csak nézzünk rá a listánkra!

Gyűjtsük össze azokat az indokokat is, ami miatt le szeretnénk szokni: például hogy több időt tölthessünk a családunkkal. Kitalálhatjuk azt is, hogy mit szeretnénk csinálni azzala pénzzel, amit a dohányzás elhagyásával megspórolunk.

A szívószállal való ivás is segíthet a leszokásban

A szívószállal való ivás is segíthet a leszokásban

Mossunk fogat gyakrabban

Az egyik előny a cigaretta letétele után, hogy kevésbé lesz kellemetlen a leheletünk és a szájízünk is jobb lesz. Ezt megerősíthetjük azzal, ha többször is fogat mosunk. Így kevésbé vágyunk majd a cigarettára, hiszen az csak "elrontaná" a kellemes, friss szájízt.

Kerüljük az alkoholt

Az alkohol az egyik legnagyobb bűnös abban, hogy valaki újra elkezd dohányozni. Egyrészt, sok ember számára az alkoholfogyasztás és a dohányzás kéz a kézben járnak (gondoljunk csak azokra, akik csak bulikban gyújtanak rá), másrészt az alkohol csökkenti az önuralmat és az akaraterőt, hatására könnyebben elcsábulunk. Ha tehát tehetjük, az első néhány hétben kerüljük az alkoholfogyasztást.

Találjuk meg a kiváltó okokat

A legtöbb embernél a dohányzás vagy valamilyen élethelyzethez, rituáléhoz kötődik (például a kávézáshoz), vagy pedig valamilyen érzelemhez (például a stresszhez). Ha tudjuk ezeket, akkor el is tudjuk kerülni ezeket a helyzeteket, tenni tudunk ellenük. Ha például a kávé után mindig rágyújtottunk, kávézás után inkább menjünk el tempósan sétálni egyet. Ha az idegesség az elsődleges oka a cigarettának, igyekezzünk kerülni a stresszes helyzeteket, tanuljunk meg egy-két olyan technikát, mellyel hatékonyan csökkenthetjük a feszültséget.

Szerezzünk egy támogatót

Keressünk magunk mellé valakit, akivel beszélhetünk, ha úgy érezzük, ránk tör az ellenállhatatlan vágy. A legjobb választás egy olyan barát, akiben megbízunk, és aki esetleg maga is dohányos volt - azonban lehetőleg ne olyan személyt válasszunk, aki épp leszokóban van, hiszen vele túlságosan könnyen "elcsábulhatunk".

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -3, +3 °C
Minimum: -9, -4 °C

Több órára kisüt a nap, közepesen felhős lesz az ég. Csapadék nem valószínű. Az élénk, erős lökésekkel kísért északi szélben -3, 3 fok között alakulnak a csúcsértékek. Hétfőn nem jön újabb front, de a tartósan fagyos időben sok panasz egyáltalán nem mérséklődik. Most is jellemzőek lehetnek az ízületi problémák, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokan szenvedhetnek ismétlődő rosszullétektől. A fejfájás gyakorisága nem csökken, a görcsös típusú lehet a leggyakoribb. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: