Kiválasztani a megfelelő terápiát

Miért veszélyesebb a hipertónia, mint korábban gondolták? Bizonyos kor után már nem csak férfibetegség? Fiatalokat is érint?

Magyarországon kb. egy-másfél millió embernek van magas vérnyomása. Az évente meghalt betegek analízise kimutatta, hogy 53 százalékuknak volt szív-, érrendszeri megbetegedése. Közülük 73 százalékuk szenvedett a magas vérnyomástól.

Férfi vagy női betegség-e a magas vérnyomás?

Prof. dr. Farsang Csaba, a Hipertónia Társaság elnöke erről az alábbiakat mondta: Ötvenéves korig több férfinak van hipertóniája, e kor felett pedig több nőnek. Erre több magyarázat lehetséges. Az egyik ilyen, hogy az ötvenéves kort kevesebb férfi éli meg. Miért? Mert a női hormonoknak védő hatása van, s ha az ötven év feletti hölgyeknél ilyen hormonpótló kezelést alkalmaznak, akkor köztük a szív-, érrendszeri betegségek száma csökken. Mindez statisztikai adat. A férfiaknál a hipertónia sokkal veszélyesebb. Az említett ötvenéves kor alatt magas vérnyomásos férfiak a betegség szövődményei miatt sokkal gyakrabban meghalnak, mint a nők. Ötven év felett viszont megfordul a helyzet. A magyar statisztikai adatok is azt mutatják, hogy az ötven év feletti hipertóniás nőknél a szövődmény sokkal gyakoribb, mint a férfiaknál.

Mit jelent az időskori hipertónia?

A kezeletlen magas vérnyomású betegek aránya főként a hatvan évnél idősebb betegek között néha az 50-60 százalékot is elérheti. Tévhit, hogy az életkor növekedésével együtt a vérnyomás is normálisan nő. Ez nem igaz: egy 90 éves embernek is 140/90 a normál vérnyomása, és ha e fölött van, akkor magas vérnyomásról beszélünk. A vérnyomást különböző gyógyszerekkel 140/90 alá kell vinni ahhoz, hogy az illetőnek az életkilátásait javítsuk.

Mikor a legveszélyesebb a hipertónia?

Többféleképpen lehet e kérdést értelmezni. Mikor? Télen, tavasszal? Nagyon veszélyes tavasszal és ősszel, amikor az igen jelentős időváltozások óriási vérnyomás-változásokat okoznak. A legtöbb infarktus és agyvérzés, szélütés ezekben az időszakokban éri az embereket. A nagy fizikai megerőltetés azoknál, akik ehhez nem szoktak hozzá, provokáló tényező. Másik a napszaki ingadozás. Mindnyájan tudjuk, hogy éjszaka a vérnyomásunk alacsonyabb: mivel pihenünk, az egész biológiai ritmusunk ilyen. Az alacsonyból a magasba való átmenet a kora reggeli órákra tehető, ilyenkor kezd emelkedni a vérnyomás. Ez a sebesség a magas vérnyomásúaknál gyorsabb. Ennek a következménye a többi között az, hogy a legtöbb ember a szív-, érbetegség következtében a kora reggeli órákban hal meg. A csúcsa kb. 9 óra körül van.

Milyen terápiát lehet alkalmazni?

Ha a terápia oldaláról vizsgáljuk a betegséget, akkor vannak olyan gyógyszerek, amelyeket naponta csak egyszer kell bevenni reggel, utána másnap reggelig elfelejtkezhetünk róla. Köztük vannak olyanok, melyek hatása másnap reggelig annyira csökken, hogy csak éppen kimutatható a szervezetben. Pont akkor nem hatnak reggel, amikor várható az emelkedés. Az orvosok olyan gyógyszereket szeretnek adni, amely ezt a reggeli, hirtelen gyors vérnyomás-emelkedést kivédi, hiszen ez óriási terhet ró a szívre. Fontos, hogy a terápiával együttműködjön a beteg: vagyis vegye be a gyógyszert. Ha olyan gyógyszert kap a beteg, amit naponta többször kell bevenni, gyakran elfelejtkezik róla. Ha csak naponta kétszer, reggel és este kell lenyelni, már jobb a helyzet. A legideálisabb a napi egy pirula, akkor a legjobb a terápiás együttműködés. A mai legmodernebb gyógyszerek hatása 36-48 órán keresztül érezhető. Tehát 24 órával a bevétel után még több mint 50%-os a hatása.

Mi okozhatja a magas vérnyomást, illetve mitől ingadozik?

Az ingadozásért a legtöbb esetben a vegetatív idegrendszer a felelős. Tehát ki kell vizsgálni, mi okozza. Vannak olyan betegségek, melyek tünete a magas vérnyomás, illetve a vérnyomás-ingadozás.

Mit kell figyelembe venni egy fiatalabb paciensnél, ha magas a vérnyomása?

A terápia más, mint az időseknél, hiszen ebben az életkorban tekintettel kell lenni sok egyéb tényezőre. Sokan végeznek fizikai munkát, sokan olyan szellemi munkát, amit a kiválasztandó gyógyszernél figyelembe kell venni. Mivel a nőknél ez a fogamzóképes kor, erre is ügyelni kell a terápia megválasztásánál.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció