Hálózat az érhálózatunkért

Az érelmeszesedés talaján kifejlődő szív és érrendszeri betegségek okozzák minden második ember halálát hazánkban. Az ötmillió érintett számára óriási esélyt jelent az érelmeszesedés korai felfedezését elősegítő, új magyar találmány, az arteriográf.

Az arteriográf szorosan összefügg dr. Illyés Miklós nevével. Honnan jött ez a nagyszerű ötlet?

Régóta foglalkoztatott az a tény, hogy amikor megmérjük a páciens vérnyomását, akkor az ér lüktetése által keltett görbék több információt hordoz magában annál, mintsem hogy megtudjuk, mennyi a vérnyomásunk. Arra törekedtem, hogy vizsgáljuk meg azokat az oszcillometriás jeleket, amelyek digitális vérnyomásmérés kapcsán keletkeznek. 2001-ben a nemzeti kutatási és fejlesztési programok keretében indult el egy kutatói konzorcium, amelyben az MTA-MFA, a SOTE I. sz. Belgyógyászati Klinikája, Élettani Intézete és a Szent Imre kórház I. Belgyógyászati Osztálya is aktív szerepet vállalt. Több éves kutatómunka és kísérleti fázis után jött létre az arteriográf.

Kiknek ajánlják az arteriográf vizsgálatot?

Az arteriográffal az érelmeszesedés korai fázisa diagnosztizálható, jóval az infarktus, agyvérzés megjelenése előtt. Ezek a súlyos következmények legtöbbször váratlanul - és sajnos néha meglepően fiatal korban - szedik áldozataikat.

A magyar férfiaknak mindössze 60 százaléka éri meg a 65. évet! A potenciálisan ötmillió veszélyeztetett számára óriási esélyt jelent az érelmeszesedés korai felfedezése.

Mi nagy figyelmet fordítunk a szív és érrendszeri megbetegedések szempontjából fokozott kockázatú, de még tünet- és panaszmentes páciensek felkutatására.

Míg egyik embernél több kockázati tényező sem okoz érelmeszesedést, addig egy másik egyénnél már egyetlen egynek a megléte is súlyos, akár fiatal korban kialakuló elváltozásokhoz vezethet. E magyar módszer viszont csak akkor tud segíteni a hazai halálozási helyzeten, ha alkalmazásával a tünet- és panaszmentes, aktív korú lakosság széles rétegeit sikerül megszűrni. Ennek érdekében indítjuk útjára az "Ér-hálózat"-ot, amelynek célja, hogy a veszélyeztetettek köre minél nagyobb arányban jusson el a szűrővizsgálatig.

Kik végezhetnek ilyen vizsgálatot?

Kifejezett hangsúlyt fektetünk a nagyon szigorúan szabályozott szakmai továbbképzésre. Az Ér-hálózat keretén belül az oktató munkát, a továbbképzést (elméleti, gyakorlati) és a szakmai ellenőrző tevékenységet szeretnénk teljeskörűvé tenni.

Akik az Ér-hálózathoz csatlakoznak, azoknak licence vizsgát kell tenni. Így fog működni a rendszer külföldön is.

Miből áll a vizsgálat?

Az arteriográf lehetővé teszi, hogy egy mindössze két-három perces, bárhol - munkahelyeken, lakásokban is - elvégezhető vizsgálattal komplex információkat szerezhessünk ereink állapotáról, és diagnosztizálhassuk az érelmeszesedés korai fázisának kialakulását. Az arteriográf megbízhatóan méri az artériák rugalmasságát leíró (augmentációs index, aorta pulzushullám terjedési sebesség) paramétereket.

Ez a vizsgálat az érelmeszesedés korai állapotát jelzi, amikor a baj még csak a kisereket érinti, érbelhártya működészavar, vagy endotel-diszfunkció jön létre. Ez az érelmeszesedés legkorábbi fázisa.

A vizsgálat előtt 3 órával a páciens már nem dohányozhat, nem fogyaszthat feketekávét, nem ehet nehéz ételeket, nem fogyaszthat alkoholt. A számítógépből kinyomtatott dokumentum tartalmazza a keringés-élettani és érfali rugalmassági adatokat. Ezt a leletet a kezelőorvos a helyszínen kiértékeli.

Hol érhető el a szolgáltatás?

Az "Ér-hálózat" keretén belül egységesíteni kívánjuk a mérési módszer gyakorlati kivitelezését, a kapott eredmények kiértékelését, ami nagyon fontos abból a célból, hogy az ország bármely pontján elvégzett vizsgálat azonos értékű legyen. Ennek elősegítésére rendszeres tudományos továbbképzéseket tartunk az orvosoknak és asszisztenseiknek, átadjuk számukra azokat a tapasztalatokat, amelyeket az eddig elvégzett sok tízezer szűrővizsgálattal szereztünk. Közreműködünk abban, hogy a legmagasabb szintű szakmai grémiumokkal (pl. Kardiológusok társasága, Szakmai Kollégiumok) együttműködve kidolgozzuk a kiszűrt páciensek további ellátásának költség-hatékony módozatait, továbbá a várható eredmények korrekt monitorozását. A fenti feladatok elősegítése és koordinálása érdekében az "Ér-hálózat" tudományos társaságot hoz létre (Magyar Artériás Stiffness Társaság).

Regionális kompetencia központokat hozunk létre, hogy mindenhol az országban elérhető legyen a szolgáltatás.

Milyen módszerekkel próbálják meggyőzni az embereket, hogy vessék alá magukat a néhány perces vizsgálatnak?

Az eddigi népegészségügyi szűrővizsgálatok azt mutatják, hogy a tünet és panaszmentes aktív korú egyének többsége nem hajlandó a szűrőállomásokra (tüdőszűrés, rákszűrés) elmenni még akkor sem, ha a vizsgálat térítésmentes. Ezért az "Ér-hálózat" szűréseket elsősorban a munkahelyeken, a háziorvosi látogatások kapcsán a betegek otthonában (kisebb számban orvosi rendelőkben) végezzük, amit lehetővé tesz, hogy az arteriográf műszer hordozható, a vizsgálat elvégzése egyszerű és felhasználó-független. Tehát ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez.

Az "Ér-hálózat" célja továbbá, hogy keretein belül - az adatvédelmi követelmények betartása mellett - országos adatbázist hozzon létre a mérési eredményekből, aminek felmérhetetlen tudományos és népegészségügyi jelentősége lenne.

Szívultrahang - vizsgálat: www.hazipatika.com/services/exam/body/48

Vérnyomás - kontroll: www.hazipatika.com/services/bloodpressure/riziko

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34 °C
Minimum: +19 °C

Megnövekvő fátyolfelhőzet, illetve szaharai por szűri, teszi bágyadttá a napsütést. Csapadék nem valószínű. A déli szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 31 és 36 fok között várható. A déli országrészben ennél kissé melegebb, északkeleten hűvösebb is lehet az idő. Késő estére 24 és 31 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra