Ilyen az élet csípőprotézissel

A IV. Országos Ingyenes Csípőprotézis Térdprotézis Rendezvényen sebész, ortopéd szakorvos és egy műtéten átesett sportoló is megosztja tapasztalatait.

Az artrózis, azaz ízületi porckopás az ízületek leggyakoribb betegsége, a felnőtt lakosság 15-20 százalékát érinti. Kialakulásának gyakran genetikai hajlam az oka, de a környezeti tényezők is felelőssé tehetőek érte. Egyik oka lehet a túlterhelés is (például szövőnőknél, cselgáncsozóknál gyakori az ujjízület artrózisa), vagy ha az ízület felépítése eltér a normálistól. Fájdalommal és az ízületek merevségével jár, de súlyos esetben munka- és járásképtelenséget is okozhat. Ilyenkor csak az ízület eltávolításával és "műízület" (protézis) beültetését célzó műtéttel lehet segíteni rajta. Leggyakrabban a csípőbe vagy a térdízületbe, speciális esetekben vállízületbe vagy a kéz kisízületébe is kerülhetnek ezek a protézisek.

A porckopás első jelei Bár sokan úgy vélik, hogy a porckopás hasonló állapot lehet, mint a csontritkulás, vagyis csak az idősebbeket és főként a nőket érinti, ez korántsem igaz. Mik az első jelek? Kattintson!

Milyen típusai vannak, hogyan zajlik a műtét, és mit tehet a beteg, hogy visszanyerje mozgása egészségét? Többek között ezekre is választ kaphat, aki ellátogat a Lurdy ház mozitermébe (1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 12-14) május 26-án, szombaton. A IV. Országos Ingyenes Csípőprotézis & Térdprotézis Rendezvényen sebészek, ortopéd szakorvosok és műtéten átesett emberek is megosztják tapasztalataikat a hallgatósággal.

Protézisekre nem csak az idősebb embereknek van szükségük
Protézisekre nem csak az idősebb embereknek van szükségük

Az előadás programja

9:25-9:30 Megnyitó, köszöntő

9:30-9:40 Dr. Rádai Tamás, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének (ETOSZ) igazgatója a betegek jogairól és lehetőségeiről beszél majd, illetve bemutatja az ETOSZ-t is.

9:40-10:10 Dr. Gáspár Szabolcs, a Honvéd kórház ortopéd-traumatológus osztályvezető főorvosa a csípő- és térdprotézis-műtétről beszél majd a felkészüléstől a rehabilitációig. Szó esik a rövid szárú protézisről is.

10:10-10:30 Prof. Dr. Szabó István (kaposvári Kaposi Mór oktatókórház) ortopéd sebész osztályvezető főorvosa "Újdonságok, innovatív megoldások a protetikában" címmel tart előadást. Szó esik a lipogems terápiáról, valamint az elülső feltárásos csípőprotézis műtéti technikáról is.

10:30-10:45 Bemutatkozik a Róbert Károly Magánkórház. Előadók: Havasi Valéria kommunikációs igazgató és Dr. Szebeny Miklós ortopéd sebész főorvos.

10:45-11:15 Kérdések az előadókhoz.

11:15-11:35 Szünet.

11:35-11:55 Dr. Szabó Zoltán aneszteziológus szakorvos ad elő az aneszteziológia és postoperatív fájdalomcsillapítás témájában.

11:55-12:15 Dr. Zahár Ákos PhD ortopéd sebész beszél a következőkről: Mit tehet a beteg a sikeres műtét érdekében, kihez forduljon, ha protéziscserére van szükség? Milyen nehézségei, okai vannak a protéziscserének?

12:15-12:30 Major Tamás négy danos karate világbajnok folytatja az aktív sportolást, noha két csípőprotézise van. Személyes tapasztalatait osztja meg a hallgatósággal arról, milyen egy protézisbeültetés, és hogyan lehet utána is aktív életmódot élni.

12:30-13:00 Kérdések az előadókhoz.

13:00-13.05 A rendezvény vége.

A rendezvény ingyenes, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)