Ismét felbukkant a H1N1

Egy hét alatt közel a duplájára emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, járvány ugyanakkor egyelőre nincs az országban.

A január 6. és 12. közötti héten összesen 9500 beteg kereste fel háziorvosát influenzaszerű megbetegedés miatt - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb jelentéséből. Ez több mint 80 százalékos emelkedést jelent a megelőző heti adatokhoz képest. Laboratóriumi vizsgálatokat összesen 36 betegtől érkezett mintából végeztek a NNK szakemberei. Ezek közül öt esetben mutatták ki influenzavírus jelenlétét, négy mintában a 2009-ben világjárványt okozó vírushoz hasonló H1N1 törzset azonosítottak.

Jelentősen emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma az országban
Jelentősen emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma az országban. Fotó: iStock

Az orvoshoz forduló betegek 39,4 százaléka a 15-34 éves korosztályba tartozott. A 14 éven aluli gyermekek aránya 19,8, a 35-59 éves korcsoportba tartozóké 29,4, míg a 60 éven felülieké 11,4 százalék. Ami a területi megoszlást illeti, lakosságszámhoz viszonyítva a legtöbb megbetegedést Budapesten, illetve Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Beteg és Pest megyében regisztrálták. Csongrád megye az egyetlen, ahol január első és második hete között csökkent a betegszám, egyszersmind messze itt a legalacsonyabb az influenzaszerű megbetegedések száma.

Az elmúlt héten egy Vas megyei óvodában több gyermek is elkapott egy magas lázzal, torokfájással, köhögéssel jelentkező légúti fertőzést. Három betegtől vettek mintát, mivel azonban a virológiai vizsgálatok még folyamatban vannak, ezért egyelőre nem lehet megmondani, influenza okozta-e a járványt az intézményben.

Influenzás vagy influenzaszerű tünetek? Az influenza kifejezés a influenzavírusok okozta fertőzést és megbetegedést foglalja magában. Ennek tünetei közé tartozik a láz, köhögés és torokkaparás, orrfolyás és orrdugulás, izomfájdalmak, hidegrázás, fejfájás, illetve fáradtság, kimerültség. Ezzel szemben influenzaszerű megbetegedésről akkor beszélünk, ha a betegnél köhögés és 38 Celsius-fok felettilázlépett fel az orvosnál tett látogatást megelőző legfeljebb tíz napon belül. Az influenzaszerű megbetegedések hátterében valójában nemcsak influenzavírusok, hanem egyéb tényezők, például más, felső légúti fertőzést kiváltó kórokozók is állhatnak. Teljes bizonyosságot csak laboratóriumi vizsgálatokkal lehet nyerni a diagnózist illetően. (Forrás: webmd.com; who.int)

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső