Egyre több az influenzás beteg (3)

Az egy héttel korábbihoz képest mintegy harmadával többen, több mint hatezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb jelentése szerint az összesen 6190 beteg 27,5 százaléka a 14 év alatti gyermekek közül, 39,3 százaléka a 15-34 éves korcsoportból került ki. A 35-59 éves generáció és a 60 év felettiek aránya 24,2 és 9 százalék.

A legtöbb influenzaszerű megbetegedés a gyerekeket és a fiatal felnőtteket érinti
A legtöbb influenzaszerű megbetegedés a gyerekeket és a fiatal felnőtteket érinti. Fotó: iStock

Népességarányosan a legtöbb megbetegedést Vas, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, valamint Budapesten regisztrálták. Vas megye annak ellenére is listavezető e tekintetben, hogy a megelőző héthez képest még csökkent is ott valamelyest az influenzaszerű megbetegedések száma. A legkevesebb beteg Csongrád megyében kereste fel orvosát ilyen jellegű panaszokkal.

Influenzás vagy influenzaszerű tünetek? Az influenza kifejezés a influenzavírusok okozta fertőzést és megbetegedést foglalja magában. Ennek tünetei közé tartozik a láz, köhögés és torokkaparás, orrfolyás és orrdugulás, izomfájdalmak, hidegrázás, fejfájás, illetve fáradtság, kimerültség. Ezzel szemben influenzaszerű megbetegedésről akkor beszélünk, ha a betegnél köhögés és 38 Celsius-fok felettilázlépett fel az orvosnál tett látogatást megelőző legfeljebb tíz napon belül. Az influenzaszerű megbetegedések hátterében valójában nemcsak influenzavírusok, hanem egyéb tényezők, például más, felső légúti fertőzést kiváltó kórokozók is állhatnak. Teljes bizonyosságot csak laboratóriumi vizsgálatokkal lehet nyerni a diagnózist illetően. (Forrás: webmd.com; who.int)

A tünetek egy részét valóban influenza okozza

A november 25. és december 1. közötti időszakban összesen tizenöt betegtől kapott mintát az NNK laboratóriuma ellenőrzésre. Ezek közül a virológiai vizsgálatok összesen két esetben mutatták ki influenza A vírus jelenlétét. A fekvőbeteg-ellátó intézmények által ellátott betegeknél lefolytatott vizsgálatok során nem találtak tényleges influenzafertőzést, azaz a kórházakban még nem ütötte fel a fejét a kórokozó.

Összességében elmondható, hogy a 48. héten átlagosan 100 ezer lakosból 63 fordult orvoshoz influenzára utaló tünetekkel, így a megbetegedések száma továbbra sem lépte át a járványküszöböt.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: