Egyre több az influenzás

Továbbra is emelkedik az influenzaszerű megbetegedések száma az országban: az elmúlt héten mintegy ötödével többen fordultak orvoshoz, mint egy héttel korábban.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb jelentése szerint december 9. és 15. között összesen 9280 beteg ment el orvosához influenzaszerű tünetekkel. Az érintettek többsége, 38,7 százaléka a 15-34 éves korosztályba tartozik. A 14 éven aluli gyermekek aránya 27,3, a 35-59 éves generáció tagjaié 25,6 százalék, míg a 60 év felettieké 8,4 százalék volt az összesen páciens között.

Hetek óta töretlenül emelkedik az influenzaszerű megbetegedések száma
Hetek óta töretlenül emelkedik az influenzaszerű megbetegedések száma

Ami a területi megoszlást illeti, lakosságarányosan a legtöbb megbetegedést a főváros mellett Pest és Vas megyében regisztrálták, de Bács-Kiskun, Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is meghaladta a betegek száma az országos átlagot. A legkevesebben Veszprém, Borsod-Abaúj-Zemplén és Csongrád megyében küzdöttek influenzaszerű panaszokkal, igaz, Csongrádban - akárcsak Tolnában - több mint a duplájára emelkedett az esetszám egyetlen hét leforgása alatt.

A megbetegedések száma tehát emelkedett az elmúlt héten, a laboratóriumi vizsgálatok ugyanakkor egyetlen esetben sem találtak tényleges influenzafertőzést. Sem az NNK-hoz elküldött vizsgálati anyagokból, sem a fekvőbeteg-ellátó intézményekben kezelt betegeknél lefolytatott laboratóriumi vizsgálatok során nem mutattak ki pozitív eredményt influenzára. Egy Fejér megyei óvodában több gyermek is megbetegedett egy magas lázzal, köhögéssel jelentkező járvány során. Három gyermektől mintát is vettek, de a virológiai vizsgálat mindhárom esetben negatívnak eredményt hozott - tehát nem influenzavírusok álltak a tünetek hátterében.

Influenzás vagy influenzaszerű tünetek? Az influenza kifejezés a influenzavírusok okozta fertőzést és megbetegedést foglalja magában. Ennek tünetei közé tartozik a láz, köhögés és torokkaparás, orrfolyás és orrdugulás, izomfájdalmak, hidegrázás, fejfájás, illetve fáradtság, kimerültség. Ezzel szemben influenzaszerű megbetegedésről akkor beszélünk, ha a betegnél köhögés és 38 Celsius-fok felettilázlépett fel az orvosnál tett látogatást megelőző legfeljebb tíz napon belül. Az influenzaszerű megbetegedések hátterében valójában nemcsak influenzavírusok, hanem egyéb tényezők, például más, felső légúti fertőzést kiváltó kórokozók is állhatnak. Teljes bizonyosságot csak laboratóriumi vizsgálatokkal lehet nyerni a diagnózist illetően. (Forrás: webmd.com; who.int)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső