Az immunrendszer betegségei

Immunrendszerünk szervezetünk legfontosabb védőbástyája, amelynek fő feladata, hogy megkülönböztesse a szervezet saját és nem saját, vagyis idegen anyagait, utóbbiakat pedig eltávolítsa vagy megsemmisítse.

Szervezetünket minden percben kórokozók milliói fenyegetik, amelyek ellen folyamatosan küzdenünk kell - ezt a feladatot látja el immunrendszerünk, amely két nagy részből áll. Az első a természetes, vagy más néven veleszületett immunitás, amely falósejtjei révén pusztítja a betolakodókat. Természetes immunitásunknak köszönhetően a legtöbb esetben észre sem vesszük, hogy káros mikrobák támadták meg szervezetünket. Ha azonban a kórokozóknak sikerül áttörniük ezt az első védelmi vonalat, akkor működésbe lép az adaptív, azaz szerzett immunrendszer. Ennek sejtjei vagy antitesteket, magyarán ellenanyag-molekulákat kezdenek gyártani, vagy közvetlenül végeznek a kórokozókkal.

Szervezetünket minden percben kórokozók milliói fenyegetik
Szervezetünket minden percben kórokozók milliói fenyegetik

Vannak azonban esetek, amikor immunrendszerünk bonyolult és összehangolt működése kisiklik és kórossá válik. Bajt okozhat, ha védekezőrendszerünk alulteljesít, és az is, ha túlműködik. Immunrendszerünk elégtelen működésének három kiváltó oka lehet:

  • éretlenség,
  • genetikai hiba,
  • másodlagos ártalom.

Átmeneti immunhiány

Az éretlenség, vagy más néven átmeneti immunhiány jellemzően a gyerekeknél okoz problémát. Ennek oka, hogy a felnőtt szervezetre jellemző immunitás fokozatosan alakul csak ki 12 éves korig, így a csecsemőknél és a kisgyerekeknél a leghangsúlyosabb az immunhiány. Teljesen normális folyamat tehát, hogy a közösségbe kerülés első évében az egészséges gyerekek is rendszeresen megfáznak és átesnek kisebb-nagyobb fertőzéseken. Alapos kivizsgálást ebben az időszakban csak a szokottnál súlyosabb fertőzések indokolnak.

"Az immunrendszer olyan, mint egy vízágy" A szervezet védekezőrendszerében nincs karmester, a túlzott mosakodás nem szerencsés, a tudatos táplálkozás pedig döntő jelentőségű. Dr. Kádár János belgyógyász-immunológus segítségével igyekeztünk jobban megérteni az ember rejtélyes immunrendszerét. Korábbi cikkünket itt olvashatja el!

Veleszületett immunhiány-betegség

Genetikai hiba következtében veleszületett immunhiány-betegség alakulhat ki. Az immunrendszer ebben az esetben több ponton is károsodhat, így a veleszületett immunhiánynak is többféle változata van. Ilyen lehet például a legsúlyosabb kombinált immundefektus, az SCID. Ez rendkívül ritka betegség, amelynek következtében a fertőzések szabad utat kapnak. Ha a kórt idejében felderítik, akkor csontvelő-átültetéssel kezelhető, a késedelem viszont végzetes lehet. Hátterében több genetikai gond is áll.

De számos olyan veleszületett immunbetegség is van, amely tünetegyüttes részeként jön létre, vagyis az immunhiányhoz bőr-, idegrendszeri vagy egyéb tünetek társulnak. Ilyen például a Wiskott-Aldrich szindróma.

Másodlagos immunhiány

A másodlagos immunhiány kialakulása mögött számos ok húzódhat. Az egyik legismertebb ilyen betegség az AIDS , amely szerzett immunhiányos tünetegyüttes. A betegséget okozó HIV-vírus tönkreteszi az egyik legfontosabb immunsejtet, amelynek következtében életveszélyes fertőzések jönnek létre. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetősen azonban mára az AIDS gyakorlatilag jól kezelhető krónikus betegséggé szelídült.

Másodlagos immunhiányt a legtöbb esetben alultápláltság, vitamin- és nyomelemhiányok, környezeti ártalmak, súlyos akut betegségek, műtét utáni állapot, valamint krónikus betegségek okozhatnak.

Az immunrendszer túlműködése

Akkor beszélhetünk immunrendszerünk túlműködéséről, amikor a szervezet saját anyagaival szembeni toleranciája megszűnik, és idegennek tekinti, majd megtámadja ezeket. Ez a folyamat eredményezheti például az autoimmun betegségeket, amilyen egyebek mellett a szklerózis multiplex vagy a reumatoid artritisz .

De az allergia is egyfajta túlérzékenységi reakció, amelyben a genetikai adottságok és a környezeti tényezők mellett az immunrendszer fokozott működése is szerepet játszik. Az allergiás reakció valójában nem más, mint a szervezet indokolatlanul heves reagálása egy anyagra, amely az egészséges emberek számára ártalmatlan.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +13 °C

Erősen gomolyfelhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 27 fok között alakul, délkeleten kissé melegebb is lehet. Késő este 15 és 20 fok közötti értékeket mérhetünk. Ismét frontmentes idő várható, a meleg és fülledt idő azonban megterhelő lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra