A hallásunkat így tesztelhetjük

Ingyenesen letölthető mobiltelefonos applikációval tesztelhetjük a hallásunkat. Az alkalmazással már korai stádiumban felismerhető a halláskorosodás.

Ingyenes applikációt fejlesztett ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO), melynek segítségével már korai stádiumban kiszűrhető a halláskárosodás. A szervezet ezzel hívná fel a figyelmet az egyre több embert érintő problémára - írja az Index .

A halláskárosodás korai jelei Nyolcból egy gyermek valamilyen halláskárosodással küzd, ez pedig az iskolai teljesítményükre és fejlődésükre is komoly hatással lehet. Milyen korai tünetek jelezhetik a problémát? Kattintson !

Jelzi a telefonunk, ha gond van a hallásunkkal

A hallásromlás általában lassú folyamat, sok év is eltelhet anélkül, hogy a halláskárosodott tudatában lenne állapotának. Legtöbbször a környezetükben lévőknek tűnik fel, hogy családtagjuk egyre hangosabban hallgatja a tévét, nehezebben érti vagy félreérti, amit mondanak neki, vagy úgy tűnik, hogy nem figyel, pedig valójában csak nem hallja, ha szólnak hozzá. A WHO ajánlása szerint időnként mindenkinek ellenőriztetnie kellene a hallását , főleg a 60 év felettieknek, illetve azoknak, akik hangos munkakörnyezetben dolgoznak vagy hangos zenét hallgatnak.

A túl hangos zenehallgatás miatt már a fiatalabb korosztály hallása is romlik (Fotó: 123rf)
A túl hangos zenehallgatás miatt már a fiatalabb korosztály hallása is romlik (Fotó: 123rf)

Utóbbi miatt a 16-35 éves korosztály kifejezetten nagy veszélynek van kitérve, de a felmérések szerint az idősebbek sem szentelnek elég figyelmet a hallásuk megóvására és a szűrésre. Ennek ismeretében a WHO kifejlesztette a hearWHO nevű telefonos applikációt, amely segíthet gyorsan felismerni a hallásproblémákat.

Az Android és iOS alapú telefonra is elérhető alkalmazás egyszerűen működik: a digitális háttérzajban három számot hall az ember, beírja az alkalmazásba, amely ezek után a következő feladványra ugrik, és így ismétlődik a folyamat különböző intenzitású háttérzajokkal és különböző hangerejű számokkal. A 23. ilyen minta után a telefon kiértékeli az eredményeket, és megállapítja, mennyire jó a hallásunk. A WHO szerint ez a teszt nem válthatja ki teljesen az orvosi vizsgálatokat, de egyszerűen megállapítható, ha az ember hallásával gondok vannak.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)