A fülzúgást így szüntethetjük meg

Magyarországon körülbelül 400-450 ezren küzdenek fülzúgással. A közhiedelemmel ellentétben viszont ez a panasz nem a fül megbetegedésének jele, hanem egy "szoftverzavar" az agykéregben.

A fülzúgás ( tinnitusz ) egy "hibás program". Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a teljes megsüketülés után is megmarad a zúgás. A probléma mértéke teljesen egyénfüggő, ugyanis egy egészen enyhe tinnitusz is okozhat depressziót vagy alvás- és koncentrációzavart, míg mások meglepően jól viselik a kellemetlen, már-már elviselhetetlen értékékkel rendelkező tüneteket - magyarázza Dr. Gerlinger Imre, a Duna Medical Center fül-orr-gégésze.

Mit nevezünk fülzúgásnak?

A fülzúgás legtöbbször az érintett által jól tolerált hangjelenség, amely lehet szubjektív vagy objektív. A belső fül eredetű szubjektív fülzúgást csak az érintett hallja, ez általában magas frekvenciájú, folyamatosan ciripelő vagy sípoló hang. Az objektív fülzúgás pedig olyan hangjelenséget jelent, amit nemcsak a beteg, hanem a környezetében lévők is észlelnek. Ezt egyes izmaink rendellenes működése okozza - ilyen például a lágyszájpad tick.

Sokan az gondolják, hogy a fülzúgás során saját véráramunkat hallják, ám ez az állítás csak bizonyos esetekben igaz. A halántékcsontban vagy annak környékén kialakuló vérbőség valóban okozhat pulzáló jellegű fülzúgást, de ez viszonylag ritkán fordul elő és nehezebben is kezelhető.

tinnitusz, fülzúgás, fülcsengés, zaj, agykéreg, hibás agyműködés
Magyarországon körülbelül 450 ezren küzdenek fülzúgással. Fotó: 123rf

Így alakul ki az "örökös zaj"

A fülzúgást generálhatja a fület ért károsodás, mint például egy koncerten való részvétel, vagy a fül- és fejhallgatók okozta zajártalom. De stressz is okozhatja a tünetet: egy nehezebb időszak, egy haláleset vagy akár párkapcsolati probléma következtében is kialakulhat a fülzúgás. Ilyenkor pszichológus bevonása szükséges.

A fülzúgást, mint hibás programot a belső fület érintő betegségek ( otoszklerózis , Meniére-betegség), valamint belgyógyászati kórképek (pajzsmirigyzavar, cukorbetegség, magas koleszterinszint, magas vérnyomás) is okozhatják, ám lehet gyógyszerek mellékhatása is.

Nagyon alaposan ki kell vizsgálni a fiatal páciensek egyoldali fülzúgását, nagyon fontos ugyanis a kisagy-hídszögleti daganat kizárása. Ez egy rossz elhelyezkedésű, ám jóindulatú daganat, amely igen ritkán fordul elő. Magyarországon mindössze 40-50 beteg érintett.

Mi segíthet megszüntetni?

A betegek többsége jól viseli a fülcsengést, mindössze 5-10 százalékuk tapasztal életminőségbeli romlást. Bár visszafordíthatatlan károkat nem okoz a fülzúgás , az utóbb említett páciensek mégis rendszeres gondozást igényelnek.

A nyak hátsó részén alkalmazott tapasz hatékonyan csökkenti a fülzúgást egy új kutatás eredményei szerint. Részletek itt!

A fülzúgásnak jelenleg nincs ismert gyógyszeres kezelése, ennek ellenére rengetegen szednek javulást várva értágítót, szédülés elleni gyógyszereket, vagy alkalmaznak alternatív kezeléseket.

A tinnitusznak célzott műtéti terápiája sem létezik, a Meniére-betegség vagy otoszklerózis miatt végzett műtétek után azonban általában mérséklődik a probléma.

A fülzúgás nagyon ritka esetben mérséklődik vagy múlik el magától, orvosi segítség nélkül akár még rosszabbodhat is. Szakszerű követéssel és a re-training terápia alkalmazásával azonban megtanulhatják a betegek figyelmen kívül hagyni a fülzúgást - éppen úgy, ahogy a forgalmas helyen élők is hozzászoknak az utcák zajához.

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: