Zika-vírus: nem a szúnyogirtó okozza a mikrokefáliát

Egy argentin orvoscsoport elmélete szerint nem a Zika-vírus, hanem a szúnyogok irtásához használt anyag okozza a mikrokefális esetek számának megugrását a fertőzéssel érintett területeken. A brazil egészségügyi hatóságok és a WHO szerint ez képtelenség, már csak azért is, mert szert 40 országban használják szerte a világon.

A brazil egészségügyi hatóságok és a WHO egyaránt tagadták, hogy kapcsolatot lehetne kimutatni a Pyriproxyfen nevű közismert szúnyogirtó és a mikrokefália között. Egy argentin orvoscsoport állt elő először az elmélettel, hogy a rovarokat még lárvaállapotukban támadó permetszernek köze lehet a közelmúltban kiugró gyakorisággal előforduló, brazil mikrokefáliás esetekhez – írja az Index . Az argentin eredmény alapján egy dél-brazil államban, Rio Grande do Sulban be is tiltották a vegyszer használatát.

A szert egy japán vállalat, a Sumitomo gyártja, és nem csak Brazíliában használják, a világ negyven másik országába exportálták az elmúlt húsz évben, így sokkal kiterjedtebb lenne a jelenség, ha valóban a szer mellékhatása lenne a kisfejűség . Ráadásul most vannak mikrokefáliás esetek olyan területeken is, ahol nem kerülhet Pyriproxyfen az ivóvízbe.

Nem a szúnyogirtó szer okozza a kisfejűséget

A Zika-vírus-fertőzés egy rövid lappangási idő után megjelenő akut, influenzaszerű kórkép. Figyelni azért kell rá, mert a magzatban visszafordíthatatlan károsodást okozhat. Kattintson! A WHO szerint továbbra is a Zika-vírus a kisfejűséget okozó legfőbb veszély, az argentin vizsgálatban gyanúsított permetszer minden korábbi eredmény szerint 48 órán belül távozik az emberi szervezetből, és semmilyen maradandó vagy örökletes kárt nem okoz. A Pyriproxyfen egyébként egyike annak a tucatnyi szernek, amit a WHO ajánl a betegségeket terjesztő szúnyogokkal fertőzött területek kezelésére.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

További bizonyíték az argentin eredmények ellen, hogy a szert sem a 2013-2014-es francia-polinéziai mikrokefáliás esetekkel nem sikerült kapcsolatba hozni, ráadásul a mostani járvány kiindulópontjának számító Recife környékén sem használták soha.

Szintén a Guillain–Barré-szindrómás megbetegedéseket is okozhat. A Guillain–Barréról eddig is tudták az orvosok, hogy súlyos baktérium- vagy vírusfertőzések indíthatják el azt a láncreakciót, mely a szervezet idegrendszeri leépüléséhez, átmeneti vagy tartós bénuláshoz, akár halálhoz is vezethet.

A betegség rendkívül ritka, normál esetekben évente százezerből egy-két ember érintett, a kolumbiai kutatók szerint mostanában a szokásos betegszám duplája jelentkezik, ezek többsége korábban kapcsolatba került a szúnyogok által terjesztett Zika-vírussal.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: