Trichomoniasis: az egyik leggyakoribb nemi betegség

A trichomoniasis egy, a nemi szerveket érintő fertőző betegség, melyet a Trichomonas vaginalis nevű parazita okoz. A betegség különösen veszélyes lehet amiatt, hogy a fertőzöttek közel háromnegyedénél nem jelentkeznek tünetek, így sokan nem is tudják, hogy betegek.

A trichomoniasis nőket és férfiakat egyaránt érintheti, és elsősorban szexuális úton terjed. Azonban nemcsak vaginális, orális vagy anális szexuális együttlét során adhatja át a fertőzött a partnerének, hanem a nemi szervek megérintésével is.

A trichomoniasis tünetei között találhatjuk a nemi szervek viszketését, a kellemetlen szagú, híg, bőséges hüvelyi váladékozást, a fájdalmas szexuális együttlétet és a vizelés közben jelentkező, égető, csípő érzést. A tünetek általában a fertőződést követően 5-28 nappal jelentkeznek. A betegséget különösen veszélyessé teheti az, hogy sok fertőzöttnél nem jelentkeznek tünetek, így nem is tudnak a betegségükről. A trichomoniasisból meggyógyultak mintegy 20 százaléka ráadásul három hónapon belül újrafertőződik.

Nemi úton terjedő betegségek: az öröm ára A betegséget okozó parazita csak az emberi szervezetben él. A kutatók szerint egyszerűen elpusztítja az egészséges sejteket, majd felfalja azok maradványait. A trichomoniasis kezelése rendkívül fontos, mert a fertőzésnek (azon kívül, hogy könnyen továbbadható a szexuális partnereknek) súlyos szövődményei is lehetnek. A kutatások adatai alapján a trichomoniasis növelheti a HIV-vel, illetve a méhnyakrákot is okozó HPV-vel való fertőződést, a férfiaknál pedig krónikus prosztatagyulladást okozhat. A várandós nők esetében afertőzésnövelheti a koraszülés veszélyét is.

A nők és férfiak nemi betegsége is lehet.

A nők és férfiak nemi betegsége is lehet. Fotó: 123rf A trichomoniasist általában egyetlen adag, szájon át szedhető gyógyszerrel kezelik, és ez a legtöbbször elegendő is, csak az esetek mintegy 5 százalékában áll ellen a kórokozó a gyógyszernek. Ha nem kezelik, akkor a nőknél akár évekig is tartó krónikus fertőzés alakulhat ki, ezzel szemben a férfiak könnyebben kigyógyulhatnak belőle. Trichomoniasis esetén a szexuális partnert is kezelni kell.

[TOP-CIKKEK-AJANLO]

A trichomoniasis megelőzésénél elsősorban az önmegtartóztató, monogám szexuális életvitelnek, a gumi óvszer használatának van fontos szerepe. A szervezetünkből kikerülő Trichomonas vaginalis általában maximum 6 órán keresztül képes életben maradni.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)