Torkunkban lehet a rákot okozó vírus

A HPV bizonyos törzsei nemcsak a méhnyakrák, de a fej- és nyakrák kialakulásában is szerepet játszanak. Utóbbiak esetében a vírus a mandulákon megbújva várhatja ki a megfelelő időt a szervezet megtámadására.

A humán papilloma vírus (HPV) családja világszerte a leggyakrabban fertőző mikroorganizmusok egyike. Már több mint 150 törzsét azonosították, melynek nagyobb része nem okoz semmilyen tünetet, bizonyos fajtái ugyanakkor súlyos betegségek kialakulását is elősegítheti. A nemi szemölcsök kialakulása mellett egyes típusai növelik améhnyakrákkialakulásának esélyét is.

A HPV nem csak a nőkre jelent veszélyt Tévhit, hogy a HPV-fertőzés csak a nőkre veszélyes, a férfiakat pedig egyáltalán nem érinti. Kattintson a részletekért!

Ezért egyre több a fej- és nyaki daganat

Nagyon gyakori és gyorsan fertőző, ezért a vírussal a legtöbb felnőtt ember élete folyamán legalább egyszer már találkozott. Ugyanazok a törzsek (főleg a HPV 16 és 18), amelyek a nőknél méhnyakrákot okoznak, a fej- és nyakrák kialakulását is elősegítik. Amíg azonban a méhnyakrák a kialakulása előtt kimutatható bizonyos tesztekkel, a HPV-vel szintén összefüggő fej- és nyaki daganatokra ez nem igaz. Ezek előfordulása az utóbbi években robbanásszerűen megnőtt, és várhatóan a méhnyakrákos esetek számát is meghaladja 2020-ig.

A HPV-fertőzöttek körülbelül 5 százalékánál fejlődnek ki az említett daganattípusok, a többi esetben azimmunrendszersikeresen felülkerekedik a fertőzésen. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az érintett öt százaléknál miért nem működik megfelelő hatékonysággal az immunválasz. Matthew Miller, az amerikai Rochester orvosi egyetem (University of Rochester Medical Center) docense szerint a vírusok a mandulák felszínén helyezkednek el, és ezen a területen indulnak fejlődésnek a fej- és nyaki daganatok is.

A HPV a mandulákon megbújva várja ki az alkalmat, hogy betegséget okozzon
A HPV a mandulákon megbújva várja ki az alkalmat, hogy betegséget okozzon

A kutatók 102, torokmandula-műtéten átesett betegtől vettek szövetmintát. Ezeket megvizsgálva öt esetben azonosították a HPV-t, közöttük pedig négy is a veszélyesnek tartott 16-os és 18-as csoportba tartozik. Ezeknek a vírusoknak a mandulákon egybefüggő bevonatot képező biofilmekben sikerült elrejtőzniük az immunrendszer elől. Itt várja ki a vírus a megfelelő pillanatot, amikor az immunrendszer meggyengül, így továbbfertőzhet.

A kutatók most olyan módszereken dolgoznak, amelyek lehetővé teszik a HPV azonosítását a torokban is. Emellett olyan antibiotikumokon is dolgoznak, amely az immunrendszernek utat engedne a biofilmeken át a vírusokig, hogy elpusztíthassák azokat. Bár egyértelműen nem bizonyított, hogy a HPV-vakcinák segítenek visszaszorítani a fej- és nyaki daganatokat is, a szakemberek szerint mindenképp érdemes igényelni az oltásokat, amely sok más daganattípustól is védhet.

Forrás: Eurekalert

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső