Terjed Európában a madárinfluenza

Madárinfluenza-vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy Komárom-Esztergom megyei, nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban. Szlovákiában és Lengyelországban is küzdenek a fertőzéssel.

Laboratóriumi vizsgálatokkal bizonyították a madárinfluenza jelenlétét egy Komárom-Esztergom megyei baromfiállományban. Az eredmények szerint a H5N8 altípusról van szó. A fertőzött állományban sok állat elhullott, továbbá megjelentek a betegség gyanúját felkeltő klinikai tünetek is. A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette - olvasható a Nébih oldalán.

Fontos az elővigyázatosság

A kimutatott H5N8 altípus kapcsán eddig még nem fordult elő emberi megbetegedés Európában, a baromfitermékek továbbra is biztonsággal fogyaszthatók.

A telep kiürítését - az egészséges állományok védelme és az exportképesség fenntartása érdekében - a hatóság már a gyanú alapján megkezdte. Az állategészségügyi hatóság a betegség terjedésének megelőzése érdekében az Ács település melletti gazdaság teljes állományát - mintegy 53 ezer pulykát - leöli. A szakemberek a gazdaság körüli 3 kilométeres sugarú védőkörzetben és a 10 kilométeres sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó gazdaságot felkeresnek, és szükség esetén mintát is vesznek. Afertőzésterjedésének megakadályozása érdekében szállítási korlátozások is érvénybe lépnek.

madárinfluenza, fertőző betegség, baromfiállomány, H5N8, vírus
madárinfluenza, fertőző betegség, baromfiállomány, H5N8, vírus

Az országos főállatorvos az ország teljes területén elrendelte a baromfik zártan tartását. A már jelenleg is érvényben lévő járványvédelmi előírások értelmében az állatokat a vadon élő madaraktól védett, teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és az almot szintén zárt, fedett helyen kell tartani, valamint biztosítani kell, hogy ahhoz idegen fajú állat ne férjen hozzá.

Máshol is felbukkant a vírus

A Lengyelországban már tavaly év végétől terjedő madárinfluenza a napokban a szomszédos Szlovákiában is megjelent. A betegség egy nyitrai járásban lévő település kistenyésztőjének csirkeállományában bukkant fel. Az illetékes felügyelet szerint az elpusztult állatok valószínűleg vadon élő szárnyasoktól fertőződtek meg. A laboratóriumi eredmények szerint itt is a madárinfluenza erősen fertőző altípusáról, a H5N8-ról van szó - ugyanarról, amit már Lengyelországban, a közelmúltban pedig Magyarországon is kimutattak.

A madárinfluenzával fertőzött és elpusztult egyedeket megsemmisítették, a tenyészetet pedig fertőtlenítették. A fertőzés 3 kilométeres körzetében a betegség további terjedését megelőző intézkedéseket írtak elő, 10 kilométeres körzetben pedig megfigyeléseket rendeltek el.

A H5N8 vírustörzs először 2014 elején Ázsiában okozott járványt a baromfiállományokban, majd 2014 novemberében megjelent Európában is. Magyarországon utoljára 2016-2017-ben kellett megküzdeni a betegséggel. A most kimutatott vírustörzs nagyon hasonló ahhoz, mint amely 2016-ban is megjelent az országban.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső