Teljes jóváhagyást kapott a Moderna az USA-ban

Teljes jóváhagyást kapott az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságától (FDA) az amerikai Moderna biotechnológiai vállalat által kifejlesztett koronavírus-vakcina - jelentette be hétfőn az FDA. Ez azt jelenti, hogy a 18 éves és idősebb emberek esetében a Moderna-oltást mostantól nem csak egészségügyi veszélyhelyzetben alkalmazhatják.

A Moderna oltóanyaga már 2020 decembere óta elérhető, ekkor kapta meg ugyanis a sürgősségi felhasználási engedélyt Amerikában. Az FDA beszámolója szerint az oltás hat hónappal a második vakcina beadása után is "nagy hatékonyságot mutat és biztonságot nyújt."

Teljes jóváhagyást kapott a Moderna az USA-ban.
Teljes jóváhagyást kapott a Moderna az USA-ban. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Az átoltottság további növelése és a koronavírus-járvány újabb hullámának megfékezése érdekében januárban és februárban is minden csütörtökön, pénteken és szombaton oltási akciót szerveznek a hazai kórházi oltópontokon és a kijelölt járásközponti szakrendelőkben.

Jelentős mérföldkő

Janet Woodcock, az FDA megbízott vezetője azt mondta: reméli, hogy ez a mostani lépés további bizalmat ébreszt az emberekben az oltás iránt. "A közvélemény biztos lehet abban, hogy a Spikevax (a Moderna által gyártott oltás neve) megfelel azoknak az FDA támasztotta magas biztonsági, hatékonysági és gyártási előírásoknak, amelyek az Egyesült Államokban történő felhasználásra jóváhagyott vakcinákra vonatkoznak" - fogalmazott Woodcock.

Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója a Moderna történetének jelentős mérföldköveként hivatkozott a történtekre. Mint kiemelte, ez az első termékük, amelyet engedélyeztek az Egyesült Államokban.

Két termék az amerikai piacon

Mostantól - az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett vakcinával együtt, amely tavaly augusztusban kapta meg az engedélyt - az amerikai piacon két termék is rendelkezik teljes jóváhagyással. A döntés lehetővé teszi továbbá a Moderna számára, hogy vakcináját közvetlenül a fogyasztók számára értékesítse.

A tinédzsereket is oltanák

A Moderna jelenleg arra vár, hogy az FDA engedélyezze az oltóanyaga tinédzsereknél történő alkalmazását is. A vállalat klinikai vizsgálatokat végez a felnőttek számára készült emlékeztető oltásokkal és a gyermekeknek szánt első oltásokkal kapcsolatban. Az Egyesült Államokban alkalmazott irányelvek szerint a Moderna-vakcina emlékeztető oltása öt hónappal a második adag szérum felvétele után javasolt.

Az új típusú koronavírus már hetekkel a hivatalosan feljegyzett első esetek előtt jelen volt Európában - állítja egy új norvég tanulmány.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +7, +12 °C
Minimum: +4, +10 °C

Kezdetben borult lesz az ég, majd felhőátvonulásokra számíthatunk. Többfelé lehet eső, zápor, északon esetleg havas eső is, de délután csökken a csapadékhajlam. Erős, viharos északnyugati szél mellett 7, 12 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Hétfőn erős hidegfronti hatás érvényesül, nagyon megterhelő időszak veszi kezdetét. Erős szívpanaszok léphetnek fel, ingadozhat a vérnyomás, többen rosszulléteket tapasztalhatnak. Gyakori lehet a görcsös fejfájás, a kismamák görcskészsége szintén fokozódik. Csökken a hő- és komfortérzet, fennáll a megfázás veszélye! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: