Speciális műtéttel mentették meg a 18 éves COVID-beteget

Sikeres kettős tüdőátültetéssel mentették meg egy fiatal férfi életét, akinek tüdejét szinte elpusztította az új koronavírus - jelentette be a milánói Policlinico Kórház.

Bár a SARS-CoV-2 vírus általánosságban az idősekre jelent nagyobb veszélyt, ez nem jelenti azt, hogy fiataloknál nem okozhat súlyos panaszokat a fertőzés. Sajnos többször előfordult, hogy 30, sőt 20 év alatti áldozatot szedett a járvány. Szerencsére ezúttal pozitív kimenetelű esetről számoltak be egy olasz kórházból.

Egyre több a Kawasaki-szerű beteg Növekszik azoknak a fiataloknak a száma, akik több szervrendszert érintő gyulladásos tünetekkel kerülnek kórházba. Sokan közülük korábban átestek koronavírus-fertőzésen. Részleteket itt olvashat.

A beteg a járvány kezdete előtt két héttel töltötte be 18. életévét. 58 napon át gépekkel tartottak életben, most már viszont "teljesen magánál van, együttműködik és folyik a rehabilitációja" - közölték orvosai. A beszámoló szerint a fiú "teljesen egészséges" volt az előtt, hogy március elején megfertőződött a koronavírussal. A COVID-19 azonban helyrehozhatatlan károkat okozott a tüdején, ezért volt szükség a speciális műtétre. "Kapcsolatba léptünk Csen Csin-ju kínai professzorral, akit személyesen ismerünk, és akivel megvitattuk az esetet, mivel ő már előttünk találkozott ilyen problémával" - mondta Mario Nosotti professzor, a Policlinico Kórház mellkasműtéti és tüdőtranszplantációs osztályának az igazgatója.

A bécsi Orvostudományi Egyetem és az AKH kórház orvosai is végrehajtottak hasonló műtétet, a koronavírus által súlyos tüdőkárosodott 45 éves beteg életét mentették meg így a múlt hónapban.

Annyira félt a brit nő a koronavírustól, hogy több napig otthonában éhezett. Esete sajnos nem egyedi - írja az nlc.hu.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: