Nem a Zikától kell félni, hanem a szúnyogoktól

Előállhat, hogy a világnak olyan pontjára utazunk, ahol találkozhatunk az utóbbi időben a hírek rendszeres szereplőjévé vált betegségeket (zika-fertőzést, sárgalázt) terjesztő szúnyogokkal. Így lehet védekezni ellenük.

Az elmúlt egy év során a felmérések szerint milliók fertőződtek meg a Zika-vírussal, elsősorban Dél- és Közép-Amerikában. Annak érdekében, hogy elkerüljük a megbetegedést, több hatékony, a védekező lépést is tehetünk.

A fertőzés elkerülésének leghatékonyabb módja, ha a közelébe sem megyünk olyan helyeknek, ahol megcsíphetnek a kórokozókat hordozó rovarok. De ha már mindenképpen veszélyes helyre kell utaznunk, akkor a szúnyogok elleni védekezés általános szabályait érdemes szigorúan betartani.

Érdemes elkerülni a szúnyogokat, ha zikával fertőzött területre utazik

Először is fontos tudni, hogy a szúnyogok szaporodásának legfőbb területei az állóvizek, különösen az apró pocsolyák. Egy esetleges trópusi nyaralás során érdemes elkerülni az ilyen területeket, és ha szálláshelyünk közelében azt tapasztaljuk, hogy valahol megáll az esővíz, mondjuk egy kuka fedelén, azt lehetőség szerint öntsük ki.

A NASA, az amerikai űrkutatási hivatal tudósai térképeket készítettek a Zika-vírust hordozó szúnyog várható terjedéséről. A térképek segíthetnek feltárni, hogy hol és hogyan lehet a vírus terjesztésében szerepet játszó szúnyogfajt elpusztítani, illetve megtalálni. Részletek!

Aki olyan vidékre utazik, ahol sok a szúnyog, mindenképpen használjon erős rovarriasztót, hiszen ezek a vérszívók nem csak a Zika-vírust, de sok más betegséget is terjesztenek. Még ennél is hatékonyabb, ha minél nagyobb testfelületet takarunk el ruhákkal, természetesen az időjárási körülményeket figyelembe véve. Sajnos az igazán eltökélt szúnyogok ellen csak a vastagabb ruházat nyújt védelmet.

Utazás előtt mindenképpen tájékozódjunk, hogy a célterületen milyen betegségek – malária, sárgaláz, Zika-vírus stb. – jellemző, és ha veszélyes területre indulunk, a szúnyogriasztó mellett használjunk moszkitóhálót és más lehetséges védelmi eszközöket is, mint amilyen a szúnyogcsapda.

Forrás: kdhnews.com

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)