Miért kell kezelni a szemölcsöt?

Nagyon sokan elhanyagoljuk szemölcseiket: hónapokig, évekig hordozzuk őket, amíg végül egy kellemetlen tünet vagy elváltozás rá nem szorít arra, hogy foglalkozzunk velük. Pedig jobban tesszük, ha nem várjuk meg, míg valami baj lesz bőrkinövéseinkkel...

A bőrünkön növő közönséges szemölcsöket (verruca vulgaris) az ún. humán papillomavírus (HPV) okozza, mely nem keverendő össze a nemi szerveken szemölcsöket okozó HPV vírussal, a kettő ugyanis más típus: a HPV víruscsalád mintegy 70 tagot számlál. A szemölcsök többsége csak esztétikai problémát okoz, mégsem árt megszabadulni tőlük.

Lássuk, miért:

Tudta-e? Tyúkszem, szemölcs vagy valami más?
Milyen szemölcsöket szedhetünk össze?

  • Igaz, vannak szemölcsök, melyekkel semmi baj nincs, és évek múltán szépen elmúlnak. A legtöbb azonban nem szerzi meg nekünk ezt az örömet, sőt fertőző természetüknél fogva még több szemölcsöt okoznak nekünk és családtagjainknak is. Afertőzésközvetlen módon, érintéssel vagy közvetett módon, tárgyakkal, érintett felületek által is átvihető. A bőr felpuhulása, sérülése is hajlamosíthat szemölcsök képződésére, azaz a közösen használt vizes helységek megannyi veszélyforrást jelentenek. Ugyanígy strandokon és fürdőkben is tovább terjeszthetjük szemölcseinket, mint ahogy fertőződhetünk másokéval is. Ezek kezelésével tehát nemcsak magunkra, hanem környezetünkre is gondolunk.
  • Amennyiben a kinövés rossz helyen, például talpon vagy körömágy közelében alakul ki, úgy az állandó nyomás, az érzőidegek közelsége miatt fájdalmat is okozhat.

A szemölcs eltávolításával nem érdemes várni

A szemölcs eltávolításával nem érdemes várni

  • A szemölcsök egészségre nem ártalmasak, de rosszindulatúvá válhatnak, így csak folyamatos megfigyelésük, illetve végső soron eltávolításuk nyújt biztonságot.
  • Minél hamarabb kezdik kezelni a szemölcsöt, annál könnyebb eltávolítani, ezért ha észrevesszük, hogy szemölcs fejlődik bőrünkön, azonnal kezdjük el a kezelést.
  • Esztétikai szempontok is felmerülhetnek: egy feltűnő helyen növő szemölcs még egy szép arcot is tönkretehet, ráadásul ápolatlanságot, külsőnkkel szembeni igénytelenséget sugallhat.

Orvosi megoldások szemölcs ellen

A szemölcsök számos módon kezelhetők: cseppek vagy krémek helyi alkalmazásával, folyékony nitrogénnel akár le is fagyaszthatók. Agresszívebb lehetőségként elektrokoaguláció, curettage (a szemölcs kikaparása), lézeres, bleomycines kezelés vagy sebészi eltávolítás jön szóba.

Otthon is próbálkozhatunk

Kevésbé komplikált esetekben otthoni kezeléssel is megpróbálkozhatunk: ez általában elég is szokott lenni. Ehhez számos készítmény áll rendelkezésünkre a patikák polcain, az egyszerű, de hatékony krémektől a cseppeken át egészen a fagyasztás elvén működő szerekig.

Amennyiben fájdalmas, kisebesedett, extrém nagy vagy befelé növő szemölcsről van szó, mindenképpen keressük fel háziorvosunkat, aki a megfelelő helyre fog továbbirányítani bennünket, illetve a számunkra legmegfelelőbb kezelést fogja javasolni.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: