Mégis létezik a férfiinfluenza

Hiába figurázzák ki gyakran a nők a férfiakat, akiket még egy megfázás is képes ágynak dönteni, ezen gyengeségnek biológiai oka van.

A Harvard University kutatóinak új vizsgálata szerint az ösztrogén hiánya gyengébb immunrendszerhez vezet a férfiak szervezetében, így könnyebben kapják el a tüdőgyulladást és egyéb légúti megbetegedéseket is. A kutatás a Life Sciences orvosi szaklapban jelent meg.

A férfiak nemcsak biológiailag, szociológiailag is hátrányban vannak a nőkhöz képest. Mi az az 5 ok, ami miatt a nők túlélik a férfiakat? - kattintson ide és megtudja! A kutatás során a bakteriális tüdőgyulladás hatásait tesztelték egereken. Prof. Lester Kobzik egyetemi kutató elmondása szerint a nőstények sokkal ellenállóbbak voltak a fertőzéssel szemben, ennek oka pedig az a NOS3 nevű enzim volt, amelyet az ösztrogén női nemi hormon aktivál a szervezetben. Miután ezt megállapították, a kísérletben résztvevő hím és nőstény példányokból eltávolították azt a gént, amely a NOS3 termeléséért felelős.

Ennek hatására nem teljesen meglepő módon azt észlelték, hogy a nőstény egerek már nem álltak ellen jobban a fertőzésnek. Annak hatására pedig, hogy mind hím, mind nőstény egerekbe ösztrogént juttattak, mindkét nem példányai gyorsabban képesek voltak kigyógyítani magukat a fertőzésekből, mint az érintetlen példányok.

Mégis létezik férfiinfluenza?

A kutatócsoport reméli, hogy a jövőben mindez a tudás képes lesz az embereket is sokkal gyorsabban kigyógyítani vagy akár teljesen is ellenállóvá tenni a gyakran előforduló és a komolyabb légúti fertőzésekkel szemben. Prof. Kobzik hozzátette, hogy mindez az olyan bakteriális tüdőgyulladásoktól is megvédhetne minket, amelyek az időszakos vagy járványszerű influenza idején fertőzhet meg minket.

A Harvard-kutatás persze nem az egyetlen a témában: tavaly már a Durham University kutatásai is arra mutattak rá, hogy a férfiak azért szenvednek jobban a influenzákkal, mert több hőmérsékletreceptor van az agyukban és így jobban és tovább éreznek bizonyos szimptómákat.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: