Mégis létezik a férfiinfluenza

Hiába figurázzák ki gyakran a nők a férfiakat, akiket még egy megfázás is képes ágynak dönteni, ezen gyengeségnek biológiai oka van.

A Harvard University kutatóinak új vizsgálata szerint az ösztrogén hiánya gyengébb immunrendszerhez vezet a férfiak szervezetében, így könnyebben kapják el a tüdőgyulladást és egyéb légúti megbetegedéseket is. A kutatás a Life Sciences orvosi szaklapban jelent meg.

A férfiak nemcsak biológiailag, szociológiailag is hátrányban vannak a nőkhöz képest. Mi az az 5 ok, ami miatt a nők túlélik a férfiakat? - kattintson ide és megtudja! A kutatás során a bakteriális tüdőgyulladás hatásait tesztelték egereken. Prof. Lester Kobzik egyetemi kutató elmondása szerint a nőstények sokkal ellenállóbbak voltak a fertőzéssel szemben, ennek oka pedig az a NOS3 nevű enzim volt, amelyet az ösztrogén női nemi hormon aktivál a szervezetben. Miután ezt megállapították, a kísérletben résztvevő hím és nőstény példányokból eltávolították azt a gént, amely a NOS3 termeléséért felelős.

Ennek hatására nem teljesen meglepő módon azt észlelték, hogy a nőstény egerek már nem álltak ellen jobban a fertőzésnek. Annak hatására pedig, hogy mind hím, mind nőstény egerekbe ösztrogént juttattak, mindkét nem példányai gyorsabban képesek voltak kigyógyítani magukat a fertőzésekből, mint az érintetlen példányok.

Mégis létezik férfiinfluenza?

A kutatócsoport reméli, hogy a jövőben mindez a tudás képes lesz az embereket is sokkal gyorsabban kigyógyítani vagy akár teljesen is ellenállóvá tenni a gyakran előforduló és a komolyabb légúti fertőzésekkel szemben. Prof. Kobzik hozzátette, hogy mindez az olyan bakteriális tüdőgyulladásoktól is megvédhetne minket, amelyek az időszakos vagy járványszerű influenza idején fertőzhet meg minket.

A Harvard-kutatás persze nem az egyetlen a témában: tavaly már a Durham University kutatásai is arra mutattak rá, hogy a férfiak azért szenvednek jobban a influenzákkal , mert több hőmérsékletreceptor van az agyukban és így jobban és tovább éreznek bizonyos szimptómákat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra