Koronavírus: újabb országban kezdik oltani a gyerekeket

Izraelben az 5 és 11 év közötti gyerekek is megkaphatják a koronavírus elleni védőoltást, az oltási kampány kezdetének időpontját napokon belül kihirdetik - jelentette be vasárnap az izraeli egészségügyi minisztérium.

Európában még az idei évben elkezdődhet az 5 és 11 év közötti gyerekek széles körű oltása COVID-19 ellen.

A tárca szakértői testülete azt követően hagyta jóvá a 12 év alatti gyerekek beoltásának tervét, hogy az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) is engedélyezte az amerikai Pfizer gyógyszeripari és a német BioNTech biotechnológiai vállalat által közösen kifejlesztett vakcina beadását az 5 és 11 év közöttieknek. A gyártó szerint az oltóanyag 90,7 százalékos hatásosságú védelmet nyújt a korcsoportba tartozó gyermekek számára.

Izraelben is elkezdik oltani az 5-11 év közötti gyerekeket COVID-19 ellen
Izraelben is elkezdik oltani az 5-11 év közötti gyerekeket COVID-19 ellen. Fotó: illusztráció, Getty Images

Izrael népessége viszonylag fiatal: a 9,4 milliós lakosságból 1,2 millió az 5 és 11 év közötti gyerekek száma. Az egészségügyi hatóságok szerint e népes korcsoport beoltása elengedhetetlen a nyájimmunitás eléréséhez. Mindeddig az Egyesült Államokon kívül még Kínában, az Egyesült Arab Emírségekben és Kambodzsában kezdték el beoltani a gyerekeket. Bécsben hétfőtől vált elérhetővé a vakcina az 5 és 11 év közötti korosztály számára, jóllehet ennek a korcsoportnak az oltását az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még nem engedélyezte hivatalosan.

Jövő januártól Ausztráliában is oltanák a gyerekeket

Jelenleg az 5 és 11 év közötti gyerekek vakcinációjának hatékonyságára és biztonságosságára vonatkozó adatok értékelését végzik az illetékes hatóságok, és az ügyben idén már valószínűleg nem születik döntés - jelentette be Greg Hunt ausztrál egészségügyi miniszter vasárnap. Hozzátette, a várakozások szerint így a jövő év elején, január első felében kezdődhet meg az érintett korosztály oltása COVID-19 ellen. Mint az a Reuters hírügynökség beszámolójában olvasható, Ausztráliában a 16 év feletti lakosság 83 százaléka, valamint a 12-15 éves fiatalok 57,7 százaléka megkapta már a védettséghez szükséges teljes oltássorozatot.

Ausztria szigorú korlátozásokat vezetett be hétfőtől az oltatlanok számára, akik csak indokolt esetekben hagyhatják el otthonukat.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)