Koronavírus: több mint 50 országban megjelent

A december óta ruhamosan terjedő új koronavírus az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint már több mint 50 országban felütötte a fejét. Mutatjuk a friss számokat.

Újabb német tartományokat ért el a koronavírus-járvány. Péntekre virradóra Bajorországból, Hamburgból, Hessenből és Rajna-vidék-Pfalzból is új fertőzéseket jelentettek.

Így betegedtek meg

A német koronavírus-fertőzöttek többsége a vírus jelenlétének kimutatása előtti két héten - tehát a lappangási időben - Olaszországban járt, vagy kapcsolatba került Németországban olyan olasszal, aki később fertőzöttnek bizonyult. Az esetek száma kedden indult növekedésnek, néhány nappal azután, hogy Olaszország északi részén kialakult a járvány európai gócpontja. A 16 német tartomány közül hatban van legalább egy fertőzött. A keleti tartományokat, vagyis a volt NDK területét egyelőre nem érinti a járvány.

A szövetségi kormány válságstábja a további óvintézkedésekről tárgyal. El kell dönteni a többi között azt, hogy az új koronavírus-járvány okozta helyzet miatt meg lehet-e tartani a berlini Nemzetközi Turisztikai Börzét (ITB). Ez ugyanis a világ legnagyobb idegenforgalmi szakmai vására, amelyet tízezrek szoktak látogatni szerte a világból. Az eredeti tervek szerint március 4-én kezdődne az esemény.

koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, koronavírusos betegek, halálesetek, világjárvány, WHO, Egészségügyi Világszervezet, friss adatok
Védőruhába öltözik Canan Emcan, a német Esseni Egyetemi Kórház fertőző osztályának vezetője.Fotó: Getty Images

Betegek és áldozatok világszerte

Az új koronavírus tüneteiről és kezelési lehetőségeiről korábbi cikkünkben olvashat - kattintson ide!

Az ismert fertőzöttek száma világszerte meghaladja a 83 ezret, a halálos áldozatok száma pedig 2800 felett van. A járvány több mint 50 országot ért el, Kínán kívül leginkább Európában, Dél-Koreában és Iránban terjed.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb összesítése alapján az új koronavírus eddig Kínában terjedt el a legjobban: itt 78824 fertőzöttet és 2788 halálesetet regisztráltak december óta. A második legtöbb esetet - 2022 megbetegedést és 13 elhalálozást - Dél-Koreából jelentették. A harmadik legérintettebb ország pedig Japán, ahol 918 embert fertőzött meg és 8 áldozatot szedett a koronavírus. Olaszországban már 655 beteget és 17 áldozatot, Iránban pedig 254 megbetegedést és 26 elhalálozást regisztráltak.

Szingapúrból 96, Hongkongból 92, Amerikából 60, Németországból 45, Kuvaitból 43, Thaiföldről 41, Franciaországból 38, Bahreinből 33, Tajvanról 32, Ausztráliából, Spanyolországból és Malajziából pedig 23-23 koronavírusos betegről számoltak be. Az Egyesült Arab Emírségekben 19, Vietnamban 16, az Egyesült Királyságban 16, Kanadában 14, Makaón 10, Svédországban 7, Irakban és Ománban 6-6, Oroszországban, Ausztriában és Svájcban pedig 5-5 esetről számoltak be eddig.

Emellett a Fülöp-szigeteken, Indiában, Horvátországban, Görögországban, Izraelben és Libanonban 3-3, Pakisztánban és Finnországban 2-2, Egyiptomban, Algériában, Afganisztánban, Észak-Macedóniában, Georgiában, Észtországban, Belgiumban, Hollandiában, Romániában, Nepában, Srí Lankán, Kambodzsában, Norvégiában, Dániában, Brazíliában, Nigériában, Litvániában, Fehéroroszországban és Új-Zélandon pedig 1-1 fertőzöttről tudnak. Hongongból, Franciaországból, Tajvanról és a Fülöp-szigetekről már haláleseteket is jelentettek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: