Koronavírus: önkéntes karanténban egy politikus

Attilio Fontana, a koronavírus olaszországi gócpontjaként ismert Lombardia tartomány elnöke két hétre önként karanténba vonult, miután kiderült, hogy egyik munkatársnője megbetegedett.

"Hátborzongatóan üres a környék" Áruhiány, üres autópályák, bezárt iskolák - kint élő magyarok mesélnek arról, milyen most az élet Olaszországban. Részletek itt.

Attilio Fontana közösségi oldalán, videóüzenetben jelentette be, hogy az önkéntes karantén idejére bezárkózik lakásába. Semmilyen tünetem nincsen, és a munkámat tovább folytatom - mondta Fontana, aki a felvételen szájmaszkot viselt.

Ezzel egy időben Giuseppe Sala milánói polgármester szintén közösségi oldalán Lombardia és a város "újraindítását" szorgalmazta. "Senkinek sem tetszik az üres Milánó!" - jelentette ki. Sala elsőként a múzeumok újranyitását kérte, hétfőtől újrakezdődhetne a tanítás is. A Scala milánói operaház viszont közölte, hogy egyelőre nem nyitja újra kapuit az egyik kórustag megbetegedése miatt. A szomszédos Piemont kormányzója, Alberto Cirio is a "normalitáshoz" való visszatérést szorgalmazta, mivel a több mint 4 millió lakosú régióban csak 3 beteget tartanak számon.

Két utas maszkban ül a milánói metrón
Két utas maszkban ül a milánói metrón. Fotó: Getty Images

A legutolsó adatok szerint Olaszországban több mint 400 személy tesztje bizonyult pozitívnak a Kínából kiindult és elsősorban ott fertőző koronavírusra, 12-en pedig bele is haltak a fertőzésbe. Jelenleg 12 tartományban regisztráltak beteget, a legutolsót, egy férfit Tarantóban, aki a jelentések szerint szintén az észak-olaszországi gócpontok területén járt. Abruzzo tartomány is jelezte, hogy egy olasz turista a vírus tüneteivel jelentkezett Teramo kórházában.

A betegek száma hét nappal ezelőtt emelkedett meg ugrásszerűen: kezdetben napi több mint 100 százalékkal nőtt a fertőzések száma, azóta viszont, köszönhetően az óvintézkedéseknek, napi 20 százalékra csökkent. A hatóságok a tesztelést is módosították, erről mi is írtunk korábbi cikkünkben: korábban, ha fertőzöttet azonosítottak, mindenkit ellenőriztek, akivel kapcsolatba került, mintegy tízezer vírustesztet végeztek, ezentúl azonban csak azokat tesztelik, akik a betegség tüneteit mutatják. Walter Ricciardi, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértője máris hangsúlyozta, hogy a több mint 400 olaszországi esetből 190-et tartanak "központilag" is megállapítottnak.

Közben egyre több bírálat éri a Giuseppe Conte vezette kormány kommunikációját is, amely az első napokban nem tudta megfékezni a vírustól valófélelemterjedését. Matteo Renzi, az Élő Olaszország (IV) kormányerő vezetője ismételten felvetette, hogy Contét "egységkormánnyal" kell helyettesíteni. Matteo Salvini, a Liga és a jobboldal vezetője is úgy látja, Giuseppe Contéval és a koronavírussal az ország "elsüllyed". A koronavírus-fertőzés miatt lehet, hogy elhalasztanak egy szenátusi bizottsági szavazást Matteo Salvini egy újabb mentelmi ügyében is. Kína római nagykövetségének honlapja egyébként folyamatosan köszönetet mond az olaszoknak a helyzet kezeléséért, és a két nép közötti barátságot élteti.

Kíváncsi arra, pontosan mire lehet szükség egy körülbelül kéthetes karantén alatt, ha azt feltételezzük, hogy az élelmiszer és egyéb házhozszállítás akadozni fog? Olvassa el az nlc.hu - Dolgok, amelyek legyenek otthon karantén esetére - erről szóló anyagát.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: