Koronavírus: nagyot hibázhattak a debreceni reptéren

32-33 fokos testhőmérsékletet mutattak azok a hőmérők, amelyekkel a debreceni repülőtéren az Olaszországból érkező utasokat vizsgálták, mégis továbbengedték őket - értesült a Portfolio.hu.

Súlyos károkat okozna egy világjárvány Londoni pénzügyi elemzők számításai szerint ezer milliárd dollárt meghaladó globális növekedési veszteséget, Amerikában és az euróövezetben recessziót is okozhatna az idén az új típusú koronavírus, ha terjedése világjárvánnyá szélesedne. Részletek itt.

A lapot helyszíni forrásuk tájékoztatta arról, hogy egy hétfőn éjszaka Milánóból Debrecenbe érkező repülőgép utasainál a kötelező ellenőrzésen a hőmérők 32-33 fokos testhőmérsékletet mutattak ki, az embereket azonban ennek ellenére minden további nélkül átengedték. Az ellenőrzéseket egyébként azt követően vezették be, hogy kiderült, Észak-Olaszországban megjelent a koronavírus.

Az esetről fotók is készültek, mutatjuk az egyiket:

32-33 fokot mutatott a hőmérő a kötelező ellenőrzésnél a debreceni reptéren
32-33 fokot mutatott a hőmérő a kötelező ellenőrzésnél a debreceni reptéren

A lap forrását megkereste a forgalmazó, aki szerint a mérések hibásan zajlottak. Iparági szakértők szerint nem megfelelő használat esetén (például mert túl nagy távolságról mérik a lázat) előfordulhat, hogy az eszköz alacsonyabb testhőmérsékletet mutat ki. Egy másik szakértő azt mondta, a mutatott szám teljesen irreális, így vagy a mérést végzők hibáztak, vagy a készülékekkel lehet gond.

A Debrecen International Airport holnapra ígért tájékoztatást az ügyben.

Karanténban két olasz tartomány

Mint azt mi is megírtuk, a koronavírus Olaszországban is megjelent, és rendkívül gyorsan terjed, már több települést karantén alá vontak. A legfrissebb adatok szerint a fertőzöttek száma 322-re emelkedett, és 11 ember hunyt el a betegség következtében. A fertőzöttek többségét továbbra is a vírus két gócpontjának tartott Lombardia és Veneto tartományban regisztrálták, a 11 halottból kilenc Lombardiában veszítette életét. A betegekből 29-t intenzív osztályon kezelnek, 137-en otthoni karanténban tartózkodnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció