Koronavírus: itt tart a magyar vakcinafejlesztés

Kis Zoltán virológus szerint akkor sem hagyhatjuk el a maszkviselést, a távolságtartást és a gyakori kézmosást, ha már lesz elérhető oltás.

Javában zajlik a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közös vakcinafejlesztési projektje - fogalmazott Kis Zoltán virológus a Magyar Nemzet kérdésére a hazai oltóanyagfejlesztés kapcsán. A kutató, aki elsőként izolálta a koronavírust Magyarországon, elmondta, "a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában jelenleg is rengeteg kísérlet folyik, ami nagyon sokrétű feladat, hiszen előbb meg kell találni, illetve ki kell választani a megfelelő vírustörzset, majd fel kell mérni, hogy mennyire tud szaporodni, miként tudják biztonságosan inaktiválni a vírust, és milyen immunválaszt vált ki".

A világ számos országában fejlesztenek vakcinát az új koronavírus okozta COVID-19 megbetegedés ellen. Fotó: Getty Images
A világ számos országában fejlesztenek vakcinát az új koronavírus okozta COVID-19 megbetegedés ellen. Fotó: Getty Images

Sok még a kérdőjel az oltásokkal kapcsolatban

A virológus beszélt a világban folyó vakcinafejlesztésekről is, melyek kapcsán kiemelte azok sokszínűségét, példaként említve, hogy a kínaiak egy elölt vírussal próbálkoznak, míg az oxfordi egyetemen egy emberre veszélytelen, módosított csimpánz-adenovírusba (légzőszervi megbetegedést okozó vírus) helyezték a koronavírus tüskefehérjéjének a génjét, ami ellen az immunrendszer reagálni tud. Figyelmeztetett azonban, hogy még mindig sok a kérdőjel az oltóanyagok hosszú távú hatékonyságával kapcsolatban. Ennek okát egyrészt abban jelölte meg, hogy a vírusok - így a koronavírus is - folyamatosan változnak. Másrészt egyes kutatások szerint gyorsan csökken a fertőzésen már átesett emberek szervezetében az ellenanyagszint, ami még később okozhat meglepetéseket. Harmadrészt azt sem tudni még, hogy a vakcina mennyi időre ad védettséget. Kis Zoltán éppen emiatt hangsúlyozta, a járványügyi intézkedéseknek (kézmosás, maszkviselés, távolságtartás) akkor is fontos szerepük lesz, ha már elérhető lesz egy hatékony oltás.

Koronavírus: tudjuk, hogyan érhet véget Noha a COVID-19 világjárványának számos vonása még nem teljesen ismert, de azt mégis tudjuk, hogyan érhet véget. A vírus terjedése akkor kezdhet majd lassulni és szűnhet meg teljesen, ha elég sok ember fejlesztett ki immunitását a SARS-CoV-2 ellen. Az viszont a folyamat szempontjából lényegtelen, hogy ez megfertőződés vagy oltás hatására következik-e be. A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

Alacsony a koronavírus jelenléte az országban

A lap arról is kérdezte az ismert virológust, vajon miért jobbak a magyarországi adatok, mint az európai átlag? Kis Zoltán szerint ennek az időben meghozott jó intézkedések és a lakosság fegyelmezettsége az egyik oka. Kiemelte továbbá a határátlépések szigorításának pozitív hatását, valamint a járványügyi szakemberek gyors reagálását egy-egy új gócpont fellángolásakor. A virológus úgy véli, az NNK-ban hetente végzett szennyvízvizsgálatokból kimutatható, hogy jelenleg alacsony a vírus jelenléte az országban, s ez egyben cáfolja is azokat a feltételezéseket, hogy jelentős különbség lenne a regisztrált fertőzések és a valós esetszámok között.

Óvatosan a házibulikkal! - könnyen berobbanhat újra a járvány. Családi rendezvényeken és zárt térben tartott bulikon fertőzhet könnyen a vírus, mondta Szlávik János. További részleteket társportálunkon, az nlc.hu-n olvashatnak .

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34 °C
Minimum: +19 °C

Nagyrészt derült vagy fátyolfelhős idő várható, majd az éjszaka második felében már erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Este a Dunántúl nyugati, délnyugati részeire besodródhatnak csapadékgócok, majd az éjszaka második felében már másutt is kialakulhatnak záporok, zivatarok, legkisebb eséllyel keleten, délkeleten. Az északnyugatira forduló szél a Dunántúlon egyre több helyen feltámad, de zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 18 és 23 fok között alakul. Északkeleten néhol ennél pár fokkal alacsonyabb értékek is előfordulhatnak. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra