Koronavírus: így véd a delta variánstól a Pfizer-vakcina

39 százalékosra csökkentette a Pfizer-vakcina koronavírus elleni hatásosságának értékelését az izraeli egészségügyi minisztérium.

Tovább csökkentette és már csak 39 százalékosra értékelte a Pfizer és BioNTech cégek által fejlesztett vakcina hatásosságát a koronavírus-fertőzés ellen Izrael egészségügyi minisztériuma csütörtökön. A súlyos megbetegedés ellen 91,4 százalékban még mindig véd az oltóanyag - közölték. A legfrissebb statisztikai értékelés június 20-tól július 17-ig gyűjtött adatokon alapult.

A koronavírus genetikai állományát vizsgálja a PCR-teszt. Fotó: illusztráció, Getty Images
A koronavírus genetikai állományát vizsgálja a PCR-teszt. Fotó: illusztráció, Getty Images

A fertőzés elleni hatásosság fordított arányban csökkent az indiai eredetű, delta vírusváltozat terjedésével - tette hozzá a minisztérium. Június 6-a és július 3-a között hasonló felmérést végeztek Izraelben, annak végeredményeként akkor 64 százalékban bizonyult megfelelőnek a Pfizer vakcinája a koronavírus-fertőzés ellen, a május 2-a és június 5-e között gyűjtött adatok elemzése alapján pedig még 94,3 százalékos volt a vakcina hatásossága.

Erre kell számítani a delta variáns esetében

Fontos azonban megjegyezni, hogy az indiai (delta) koronavírus -variáns a beoltottak többségénél csupán enyhe tünetekkel járó COVID-19-et tudott kialakítani. A vakcina tehát továbbra is igen hatékony a kórházba kerülés és a súlyos megbetegedés megakadályozása terén - ezzel kapcsolatban 93 százalékos hatásosságot mértek.

Mint korábban megírtuk , az Izraelben már zajló negyedik járványhullámban sok oltással védett ember is megfertőződött, viszont a kritikus állapotban kórházba kerülők aránya sokkal lassabb ütemben és mérsékeltebben emelkedik, mint az előző hullámokban. A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 milliós lakosságából 5,66 millió 12 évesnél idősebb személy kapott már legalább egy adagot a Pfizer és a BioNTech közös vakcinájából.

Ez a Magyar Orvosi Kamara véleménye a harmadik oltásról - részletek ide kattintva !

Közben a Pfizer-BioNTech már a harmadik oltást sürgeti , és akár augusztusban kérheti az amerikai szabályozó hatóságoktól, hogy engedélyezzék a vakcina emlékeztető adagjának beadását a teljesen oltottaknak. Az agresszíven terjedő delta vírusvariáns miatt tartják szükségesnek egy harmadik dózis beadását, emellett a jelenlegi adatok alapján úgy tűnik, hogy hat hónappal a második részoltást követően megnő az újrafertőződés kockázata.

Ekkor várható itthon a negyedik hullám Kemenesi Gábor virológus szerint - információ itt !

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +23 °C
Minimum: +1, +8 °C

A napsütés mellett fátyolfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem várható. Élénk, erős délnyugati szél mellett 18, 23 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább folytatódik a frontmentes idő. A reggeli ízületi panaszok gyorsan megszűnnek, azonban a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás egész nap jellemzőek lehetnek. A migrénesek tartós panaszokra készülhetnek. A hőérzet kellemes, a napsütés pedig javíthatja a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: