Koronavírus: így lesz biztonságos a szakvizsga

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tervei szerint májusban adhatnak számot tudásukról a szakképző intézményekben vizsgázók. A gyakorlati vizsgákat a járványhelyzet miatt tavaly is szigorú óvintézkedések mellett szervezték meg az iskolai rendszerű szakképzésben, ez most sem lesz másképp.

A technikumokban és szakképző iskolákban kiemelt fontosságú a szakma gyakorlásához szükséges kompetenciák meglétének ellenőrzése, és a gazdaság újraindításához is nagy szükség van a versenyképes szaktudással bíró, tehetséges fiatalokra. Azonban változatlanul az emberek egészségének védelme és a koronavírus-fertőzés kockázatának mérséklése az elsődleges - szögezte le Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár. Mint mondta, a szaktárca - a tavaly május-júniusi vizsgaidőszak tapasztalatait figyelembe véve - már dolgozik az idei szakmai vizsgákra vonatkozó szabályozás kialakításán.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet,
A gyakorlati vizsgákat idén is szigorú óvintézkedések mellett szervezik meg.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Nem maradhatnak el a vizsgák

Pedagógusok oltása: ilyen volt a 2. kör utolsó napja - nézze meg a képeket!

"A szakképzésben fokozottan ügyelni kell a vizsgák szakmai színvonalának megtartására. Az elsajátított gyakorlati tudás számon kérése különösen a szabályozott szakmák, mint például betegellátás, -ápolás, vagy a veszélyes berendezések javítása, karbantartása esetén kiemelt jelentőségű. Csak így garantálható, hogy a sikeresen vizsgázók a munkaterületük minden feladatának ellátásához szükséges összes kompetenciával rendelkezzenek" - hangsúlyozta Pölöskei Gáborné. Megjegyezte, hogy a gyakorlati vizsgákat a koronavírus-járvány miatt már tavaly is szigorú óvintézkedések mellett szervezték meg.

Ezek lesznek a fő szabályok

A minisztérium tervei szerint a komplex szakmai vizsgák írásbeli részét az írásbeli érettségi vizsgákat követő időszakban szervezhetik majd meg az intézmények. A szakképzés lényegét jelentő gyakorlati vizsgákat pedig az iskolák az általuk meghatározott időpontban tarthatják meg. A vizsgákat az érettségikhez hasonlóan, a tavaly bevált megoldásnak megfelelően kis létszámmal, az előírt védőtávolság biztosításával, az óvintézkedések betartásával kell lebonyolítani, így ugyanis csökkenthető az új típusú koronavírus terjedésének rizikója.

Koronavírus: újabb körben oltják a tanárokat - olvassa el a részleteket!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos időre van kilátás, legfeljebb kevés fátyolfelhő fordulhat elő. Csapadék nem lesz. A szél többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 20 fok közé hűl le a levegő, de a hidegre érzékeny helyeken ennél hűvösebb is lehet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra