Koronavírus: egyre közelebb van hozzánk az omikron

Már Romániában is kimutatták az új típusú koronavírus legújabb, Afrika déli részén felfedezett, omikron elnevezésű változatát.

A román hatóságok szombat esti közlése szerint egy 48 éves brassói nőnél és egy 59 éves kelet-romániai, valsui-i férfinál mutatták ki az omikron koronavírus-variáns jelenletétét. A két személy karanténban van és tünetmentesek.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány, koronavírus omikron
Idő kérdése, hogy itthon is megjelenjen. A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Dél-Afrikából tértek haza

Mindketten azzal a katonai repülőgéppel jöttek haza Johannesburgból, amellyel a román hatóságok november 30-án hazahozták a Dél-Afrikában rekedt állampolgáraikat. Alexandru Rafila egészségügyi miniszter már csütörtökön valószínűsítette, hogy a két személy az omikronnal fertőződött meg, de a vírusvariáns beazonosítására alkalmas szekvenciális elemzések eredményei csak szombaton lettek meg.

Omikron variáns: a virológus szerint nincs ok pánikra.

A Dél-Afrikából hazatért román állampolgárok között egyébként egy harmadiknak, egy nagybányai sportolónak is pozitív lett a koronavírus-tesztje, ám az ő estében szombatra még nem készült el a szekvenciális elemzés.

Az egészségügyi hatóságok bejelentése után Nicolae Ciuca román miniszterelnök közölte, hogy munkamegbeszélést hív össze a járványhelyzetet kezelő legfőbb döntéshozókkal. A vasárnapi tanácskozáson azt vitatták meg, milyen intézkedések szükségesek az omikron variáns megjelenése miatt.

Néhány hónapon belül az új fertőzések több mint feléért a koronavírus omikron variánsa felelhet Európában - közölte csütörtökön az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC). Mindazonáltal ez a vírusváltozat egyelőre még nem okozott súlyos megbetegedést a régióban.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció