Koronavírus: a teszt nem gátolja a vírus terjedését

Többféle koronavírusteszt is elérhető már világszerte, ezek egy része azonban nem megbízható, vagy csak korlátozottan alkalmazható - mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos. Szerinte fertőzöttet már minden korcsoportban lehet találni.

Már minden korosztályból van fertőzött Magyarországon - mondta el az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos. Emellett szó esett a koronavírustesztek korlátairól és a kórházparancsnokok pontos feladatairól is.

Mint arról mi is beszámoltunk, a mától munkába álló kórházparancsnokok tegnap délután vehették át megbízóleveleiket Halmosi Zsolt vezérőrnagytól. Összesen 108 kórházba kerültek ilyen kórházparancsnokok, akiknek feladata az, hogy segítséget nyújtsanak az egészségügyi intézményeknek abban, hogy rendelkezésre álljanak a szükséges kapacitások, illetve az, hogy gondoskodjanak az eszközök vagyonbiztonságáról.

Kevesebb új beteg Magyarországon Hétfő reggelre 447-re nőtt a hazánkban beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, és sajnos elhunyt két újabb beteg is. Részleteket itt olvashat.

Az sajtótájékoztatón Halmosi Zsolt hangsúlyozta, hogy a kórházparancsnokok orvosszakmai kérdésekben nem foglalhatnak állást, nem tehetnek javaslatot, nem hozhatnak döntést. A kórházak vezeti pedig két területen kötelesek eleget tenni a kórházparancsnok utasításának: a vagyonbiztonsági kérdésekben és a járványügyi szabályok betartásában.

Fábián Bertold rendőr alezredes, kórházparancsnok (b) és Szabó Géza főigazgató főorvos a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet előtt 2020. március 30-án.
Fábián Bertold rendőr alezredes, kórházparancsnok (b) és Szabó Géza főigazgató főorvos a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet előtt 2020. március 30-án.

A teszt nem alkalmas prognózisra

A vezérőrnagy tájékoztatása után Müller Cecília vette át a szót, aki többek között arról is beszélt, hogy számos fajta koronavírusteszt "kering a világban", de ezek nagy része nem bevizsgált és csak korlátozottan alkalmasak a fertőzéssel kapcsolatban felmerülő kérdések megválaszolására.

A Magyarországon használt tesztek, amelyek a vírus kimutatását célozzák, mindig csak pillanatnyi állapotot mutatnak az orrból és garatból vett minták alapján. Tehát nem képesek megjósolni, hogy néhány nap múlva több vagy kevesebb vírus lesz a vizsgált személy szervezetében. "Olyat ne várjunk ezektől a tesztektől, amire nem alkalmasak. Nincs az a teszt, ami meggátolná a járvány terjedését vagy korlátozná azt" - emelte ki.

Kitért arra is, hogy a mentők mindig a háziorvos kérésére mennek ki egy koronavírus-gyanús beteghez. Korábban erre megyénként 1 mentőautó állt rendelkezésre, most már további 55. Feladatok, hogy 24 órán belül mintát vegyenek az esetleges fertőzöttektől.

Minden korosztály érintett a járványban

Később újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília kifejtette, hogy jelenleg 15 ember van lélegeztetőgépen a hazai betegek közül. A fertőzöttek között pedig gyermek és fiatal egyaránt van, de pontosabb adatokat nem mondott.

Sokan kíváncsiak arra is, hogy tervben van-e, hogy szigorítanak a kijárási korlátozáson. Erre azt válaszolták, hogy az operatív törzs feldolgozza, elemzi az aktuális járványadatokat, és ha szükségesnek látják, újabb intézkedéseket rendelnek el. Erről ígéretük szerint a megfelelő időben tájékoztatják a lakosságot.

Otthonról tanítják főzni a franciákat a sztárséfek - Hogy pontosan, kiktől és hogyan tanulhat, arról az nlc.hu cikkéből tájékozódhat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció