Jó hír a Moderna továbbfejlesztett vakcinájáról

Az első humán klinikai vizsgálatok eredménye szerint a Moderna gyógyszeripari vállalat továbbfejlesztett koronavírus elleni vakcinája hatékonyabb lehet az eredetinél több új variánssal szemben is.

A Moderna gyógyszeripari vállalat kutatói már egy ideje dolgoznak koronavírus elleni mRNS-alapú vakcinájuk "frissítésén". A jelenleginél hatékonyabb oltóanyag megalkotása érdekében a már meglévő vakcinát kombinálták egy olyan oltóanyaggal, amelyet a koronavírus béta variánsa ellen fejlesztettek ki. Ez az előzetes klinikai vizsgálati eredmények alapján a delta és omikron variáns ellen is erősebb és hosszabb ideig tartó védelmet alakított ki, mint az eredeti vakcina - írja a New York Times.

koronavírus védőoltás omikron variáns
Az omikron variáns fokozottabb tempóra készteti a vakcinafejlesztőket és gyártókat. Fotó: Getty Images

A vizsgálatban résztvevő önkéntesek közül azok szervezete, akiknek a továbbfejlesztett vakcinából adtak emlékeztető dózist, több mint kétszer annyi antitestet termelt az omikron variáns ellen, mint azoké, akik a jelenleg is használt Moderna-vakcinából kaptak. A hozzáadott védelem hat hónapig maradt fenn az omikron variáns ellen, a delta változattal szemben viszont ugyanannyira bizonyult hatékonynak, mint a már meglévő oltóanyag - közölte a vállalat, ami már az új vakcina egy másik változatát is teszteli. Ettől a kutatók még jobb eredményt várnak, de a klinikai vizsgálatok előzetes eredményei csak május végén vagy június elején érkezhetnek.

Noha a koronavírus elleni védőoltások típustól függetlenül a legtöbb embernél megfelelő és erős immunvédelmet építenek fel, vannak kevésbé szerencsések, akiknél a vakcina hatására nem alakul ki mérhető antitestszint. Hogy kiknél és miért, arról a CNN készített riportot.

A Moderna más gyógyszeripari vállalatokhoz hasonlóan versenyt fut az idővel - valójában az egyes koronavírus-variánsokkal -, hogy a használatban lévő vakcinákat időben áttervezzék, és az új emlékeztető oltások gyártása még a nyár folyamán elkezdődhessen.

Továbbra is jól teljesítenek az mRNS-alapú vakcinák

Amint arról a New York Times is beszámolt, a Moderna és a Pfizer-BioNTech oltóanyaga a legtöbb ember számára továbbra is hatékony védelmet nyújt a COVID-19 okozta súlyos megbetegedés és a kórházi kezelést igénylő állapot kialakulása ellen. A fertőzéssel szembeni hatékonyságuk viszont gyorsan csökken.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)