Influenzamegelőzés természetes módszerekkel

Teljes garanciát az oltás sem ad arra, hogy biztosan megússzuk az aktuális influenza-járványt, de sokat lehet tenni ellene. Ha következetesen figyelünk a megelőzésre, jó eséllyel kivédhetjük. A természetes módszereknek pedig nincs ismert mellékhatása sem!

Kell-e félni a hidegtől?

Nem! Hozzá kell edződni! A túlfűtött szobába való begubózás inkább hajlamosít a megfázásos és influenzás fertőzésekre. Lehetőleg napsütéses időben hetente többször menjünk sétálni a frissítő hidegben. Aki bírja, és szereti, szaunázhat, zuhanyzáskor váltogathatja a hideg és meleg vízsugarat. A lakószobákban ne legyen 21 foknál melegebb, naponta kétszer, reggel és az esti lefekvéskor szellőztessünk, ez egyben a fűtéstől kiszáradt szobalevegőt is nedvesíti, és segíti a nyálkahártyákat nedves felszínük megőrzésében.

Aki hosszasan üldögél a szobában, öltözzön föl melegen. Egészségesebb bundás zoknival, a fotelbe tett bárányszőrrel vagy prémes mellénnyel megelőzni a fázást, didergést, mint a csúcsra járatott kazánnal, tűzforró fűtőtesttel. Éjszaka melegen takarózzunk, szobahőmérsékletnek pedig 18-19 fok is elegendő. Az évszaknak megfelelő hűvösebb átlaghőmérséklet és a külső hőmérséklet ingadozása munkára sarkallja, éberré teszi az immunrendszert. A hideggel is lehet barátságot kötni! Kedvünkkel együtt egészségünk is jobb, ha tudunk örülni a hóesésnek és fagynak. Ez nem jelenti azt, hogy át kell hűlnünk, vagy el kell tűrnünk a hideg lábakat. Melegen kell öltözni, hazaérkezés után az átázott cipőt, zoknit azonnal le kell cserélni.

Időnként jól eshet egy vérkeringést pezsdítő, 10-15 perces, fokozatosan melegített lábfürdő. Ha átfáztunk, meleg fürdővel, forró levest, illatos gyümölcs- vagy gyógynövényteát kortyolva melegítsük át magunkat. A gyógynövények között egyébként jó néhány antivirális hatású, és akár az influenza megelőzését is segíti.

A legjobb immunrendszer-erősítők

Az immunrendszer megismerésével egyértelművé vált: e szervrendszerünk folyamatosan dolgozik, hogy testünk egészséges és teherbíró maradjon. Ám a szervezet az immunológia- tudomány születése előtt is jól tudta, hogyan kerülheti el a bajt: egyensúlyban kell tartania a stressz-helyzeteket és a pihenést. A stressz nem csupán munkahelyi határidőket, megélhetési gondokat, vitákat, feszültségeket jelent, amiket relaxációs technikákkal lehet oldani, vagy legalábbis egy időre kikapcsolni, fontos a lelki egyensúly ápolása is. A testi feszültségek és fáradtság ellen a modern tudomány sem talált ki az alvásnál jobbat. Nem véletlen: a természet a mérsékelt övben pont az influenzaszezonban, télen kínálja számunkra a leghosszabb éjszakákat. Az oltás fantasztikus vívmány halálos vagy súlyos szövődménnyel járó betegségek ellen, ám nem lehet vele kicselezni a testet. Ha elfáradt, másik betegség fogja levenni a lábáról. Az oltás is hatékonyabb, ha beadása után jót tudunk aludni.

Fontos a rendszeres testmozgás, a változatos, vitamindús táplálkozás is. Az immunrendszer optimális működéséhez számos nyomelem és vitamin szükséges. A B6-vitamin közvetlenül segíti az immunrendszeri sejtek aktivitását és antitest-termelését, az E-vitamin az immunsejtek éréséhez szükséges. A C-vitaminból bátran lehet fogyasztani naponta több száz milligrammot is. A fokozatosan felszívódó készítmények a leghatékonyabbak a sejtek szabadgyökök elleni védelmében. Az A-vitamin a nedves nyálkahártyák épen tartását segíti, így az orr- és szájnyálkahártyát is, amelyek a leginkább ki vannak téve az influenza- és náthavírusok, baktériumok támadásának. A béta-karotinok szintén hatékony szabadgyök-fogók. Az influenza megelőzésében a napfény hatására a bőrben termelődő D-vitamin is nélkülözhetetlen. Fogyasszunk ebből is eleget, vagy igyekezzünk verőfényes időben tett legalább 20 perces sétával "beszerezni" belőle.

Aki nem akar kórokozókkal találkozni... Érdemes kesztyűt hordani, és a tömegközlekedési eszközökön abban fogódzkodni. A legtöbb betegséget ugyanis a kezünkkel szállítjuk érzékeny nyálkahártyáinkhoz, és a kórokozók az orrnyálkahártyán és a szemünkön keresztül férkőznek leggyakrabban a testünkbe. Ezért kell gyakran meleg vízben fertőtlenítő oldattal vagy szappannal kezet mosni. A szárításhoz ne vegyünk igénybe idegenek által már használt törölközőt. Próbáljuk elkerülni, hogy letüsszentsenek, leköhögjenek. Hazaérve és lefekvés előtt érdemes kifújni és kimosni az orrot. Az enyhe sós vizes - fiziológiás oldattal történő - öblítés védi, erősíti az orrnyálkahártyát.

Készítsen most egy gyors mérleget! Tudott-e ma eleget aludni? Volt-e levegőn, tudott-e kiegyensúlyozottan enni, evett-e ma friss zöldséget vagy gyümölcsöt? Ha ma még nem tette, most talán van egy perce arra, hogy ha kell, felvegyen egy pulóvert, jól kiszellőztessen, szippantson néhány jólesőt a beáradó friss levegőből, és átgondolja, mi híja van még a napnak, mivel segíthetné még az immunrendszerét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: