Kórokozók nélkül

A nem bakteriális prosztatagyulladás összefoglaló név, az esetek döntő többségében ismeretlen eredetű prosztata "gyulladást" jelent.

A betegség bár nehezen, de kezelhető, az okát legtöbbször sikerül tisztázni. A kimutatott kórokozót, baktériumot, gombát vagy az élősködő trichomonászt, illetve ezek vegyes előfordulását célzottan lehet kezelni, bár ez a beteg és orvosa részéről egyaránt türelmet igényel. A nem bakteriális prosztatagyulladás összefoglaló név, az esetek döntő többségében ismeretlen eredetű prosztata "gyulladást" jelent.

A betegek panaszaik felsorolásakor általában a prosztatagyulladás szinte valamennyi tünetét elmondják. Panaszkodnak vizelési nehézségről, alhasi nyomó érzésről, gáttáji szorításról. Azonban a panaszok kikérdezése után végzett prosztatavizsgálat, és a mirigy váladékának mikroszkópos vizsgálata sem kórokozót, sem fehérvérsejtet nem mutat és legtöbbször a baktériumtenyésztés is negatív eredményű.

A betegség tehát produkálja a bakteriális prosztatagyulladás tüneteit, de kórokozó nem mutatható ki a jelenleg ismert vizsgálati módszerekkel. A kórelőzményben sokszor szerepel valódi prosztatagyulladás, ezért egyes kutatók kóroki tényezőnek a gyulladás okozta hegesedéseket és azok az idegsejtekre gyakorolt nyomását tartják. Mások a prosztatavizsgálatkor észlelt feszes, váladékkal teli prosztatát okolják, a prosztataürülési nehézséget és ezáltal a feszülést látják bűnösnek. Az igazság valószínűleg mindkét állításhoz közel áll.

A betegség speciális formája az, amikor a prosztatán áthaladó húgycsőszakasz elmerevedik és a hólyagzáró izmok működési zavara lép fel. Ez szintén kellemetlen - a felsorolt tünetekhez hasonló - panaszokkal jár.

A nem bakteriális prosztatagyulladás kezelése hosszadalmas.

  • Antibiotikus kezelést nem igényel.
  • Prosztatakímélő életmódot kell folytatni (szeszes ital és erős fűszerek tilalma).
  • Hasznos a meleg fürdők rendszeres alkalmazása.
  • Gyulladáscsökkentő gyógy-szerek hosszú távú szedése.
  • Prosztatamasszázs, mely a prosztata rendszeres mirigyváladékának kiürítését szolgálja.

IX. évf. / 8. szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció