Nem tartják be az egészségügyi előírásokat a kontaktlencsét viselők

A legújabb kutatások szerint bár a kontaktlencse-viselők többsége tisztában van a potenciális veszélyekkel és azt hiszi, pontosan betartja a higiéniás szabályokat, valójában csak nagyon kevesen vannak azok, akik valóban minden egészségügyi előírást betartanak.

A mostani kutatásban 281 beteg vett részt a texasi Dallas-Fort Worth régióból és 152 egy egyetemi szemklinikáról. A legtöbb beteg (58 százalék a texasi lakosok és 91 százalék a szemklinika betegei közül) meg tudott nevezni legalább egy, a kontaktlencse viselésekor esetlegesen fellépő problémát.

Legtöbben a lencse viselése és tárolása kapcsán felmerülő problémákkal voltak tisztában - olvasható Dr. Danielle Robertson és Dr. H. Dwight (Texas Egyetem Délnyugati Egészségügyi Központ) tanulmányában.

Az Optometry and Vision Science című szaklap novemberi számában megjelent tanulmány adatai szerint a legtöbb beteg tudott az alábbi, a kontaktlencse viselésével kapcsolatos leggyakoribb veszélyforrásokról: a kontaktlencse folyadék cseréje helyett a folyadék rátöltéses pótlása, a kontaktlencse csapvízzel történő tisztítása, zuhanyzás közbeni viselése és a higiéniai előírások figyelmen kívül hagyása.

A betegek 85 százaléka gondolta úgy, hogy minden, a kontaktlencse viseléssel kapcsolatos előírást és szabályt betart. A kutatásból azonban kiderült, hogy egy átlag páciens csak az előírások 50 százalékát tartja be és csupán 2 százalék higiéniás szokásai számítanak jó besorolásúnak.

Mindössze egyetlen olyan beteg volt (0,4 százalék) aki az összes előírást betartotta. A kutatók szerint nem valószínű, hogy a betegek tájékoztatása segíthet javítani a kontaktlencsék viselésének biztonságosságát, hiszen a legtöbb beteg már így is tisztában van az elégtelen higiéniás szabályok káros következményeivel.

"Teljesen új stratégiára van szükség a betegek lencseviselési szokásainak javítására" - írják a kutatók.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: