Nem tartják be az egészségügyi előírásokat a kontaktlencsét viselők

A legújabb kutatások szerint bár a kontaktlencse-viselők többsége tisztában van a potenciális veszélyekkel és azt hiszi, pontosan betartja a higiéniás szabályokat, valójában csak nagyon kevesen vannak azok, akik valóban minden egészségügyi előírást betartanak.

A mostani kutatásban 281 beteg vett részt a texasi Dallas-Fort Worth régióból és 152 egy egyetemi szemklinikáról. A legtöbb beteg (58 százalék a texasi lakosok és 91 százalék a szemklinika betegei közül) meg tudott nevezni legalább egy, a kontaktlencse viselésekor esetlegesen fellépő problémát.

Legtöbben a lencse viselése és tárolása kapcsán felmerülő problémákkal voltak tisztában - olvasható Dr. Danielle Robertson és Dr. H. Dwight (Texas Egyetem Délnyugati Egészségügyi Központ) tanulmányában.

Az Optometry and Vision Science című szaklap novemberi számában megjelent tanulmány adatai szerint a legtöbb beteg tudott az alábbi, a kontaktlencse viselésével kapcsolatos leggyakoribb veszélyforrásokról: a kontaktlencse folyadék cseréje helyett a folyadék rátöltéses pótlása, a kontaktlencse csapvízzel történő tisztítása, zuhanyzás közbeni viselése és a higiéniai előírások figyelmen kívül hagyása.

A betegek 85 százaléka gondolta úgy, hogy minden, a kontaktlencse viseléssel kapcsolatos előírást és szabályt betart. A kutatásból azonban kiderült, hogy egy átlag páciens csak az előírások 50 százalékát tartja be és csupán 2 százalék higiéniás szokásai számítanak jó besorolásúnak.

Mindössze egyetlen olyan beteg volt (0,4 százalék) aki az összes előírást betartotta. A kutatók szerint nem valószínű, hogy a betegek tájékoztatása segíthet javítani a kontaktlencsék viselésének biztonságosságát, hiszen a legtöbb beteg már így is tisztában van az elégtelen higiéniás szabályok káros következményeivel.

"Teljesen új stratégiára van szükség a betegek lencseviselési szokásainak javítására" - írják a kutatók.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +14 °C

Délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten, illetve a keleti határ mentén számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső várható, majd kora estétől dél, délnyugat felől már egyre több helyen valószínű eső, zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatar környékén átmeneti szélerősödés tapasztalható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. Fronthatásra hétfőn nem kell számítani, a levegő azonban néhány fokot melegszik majd, így az arra érzékenyeknél melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra