Génterápiával gyógyítják a vakságot Budapesten

A Semmelweis Egyetem új kezelőcentrumában egy bizonyos, teljes látásvesztéssel járó szembetegséget is képesek gyógyítani a génterápiával.

Szemészeti génterápiával kezelik a betegeket a Semmelweis Egyetemen (SE). A nemzetközi minősítést kapott, újonnan létrehozott Szemészeti Génterápiás Központban a Novartis készítményével indul a terápia – olvasható az SE közleményében.

"A Szemészeti Klinikánk már most is elismert központ a szakterületén. A Szemészeti Génterápiás Központ létrehozásával ugyanakkor egyetemünk Magyarországon elsőként lesz klinikai vizsgálati helyszín és kezelési centrum a szemészeti génterápiás beavatkozások vonatkozásában” – mondta dr. Merkely Béla, az egyetem rektora.

génterápia, vakság
A génterápia hatóanyagának befecskendezése a látási ciklus helyreállását szolgálja. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Így a múlt évben elindult SMA-kezeléssel együtt immár két területen is elérhetőek lesznek a betegek számára a legmodernebbnek számító génterápiás megoldások. A kezelőcentrumban a többi között az akár teljes látásvesztéssel járó örökletes szembetegség, a retinális disztrófia kezelésére nyílik lehetőség.

Az örökletes retinadisztrófiák a látáskárosodás és a vakság egyik fő okát jelentik. Ezek a súlyos betegségek viszonylag ritkán fordulnak elő, ám az érintett betegek teljes életét megváltoztatják.

Hazánk első szemészeti génterápiás központjában három sebész kapott képzést a speciális beavatkozások elvégzésére. Olyan felnőtt és gyermek betegeket fognak gyógyítani, akiknek elegendő életképes retinasejtje van. A génterápia hatóanyagának befecskendezése a látási ciklus helyreállását szolgálja – magyarázta Dr. Nagy Zoltán Zsolt egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika igazgatója.

 

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +0, +10 °C

A hajnali ködfoltokat követően közepesen felhős lesz az ég, számottevő csapadék nem várható. Megélénkül a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 21 fokot mérhetünk. Szerdán nem jön front a térségünkbe. Reggel hűvös lesz, felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi bántalmak, és a megfázásveszély is fennáll. A nap első felében gyakori lehet a vérnyomás-ingadozás is. Növekszik a migrénhajlam. A napsütés jótékony hatással van a hangulatra és a közérzetre, de a szél 1-2 fokkal csökkenti a hőérzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: