Lézeres olvasószemüveg-kezelés: így zajlik a műtét

Negyvenéves kor felett egyre több embert érint az úgynevezett öregszeműség, ami miatt nehezebben tudnak fókuszálni a közeli tárgyakra. Szerencsére nem az olvasószemüveg és a kontaktlencse az egyetlen megoldás, a lézeres kezelés is sokaknak segíthet. Hogyan zajlik egy ilyen műtét?

Sok ember tapasztalja, hogy a korral látása romlani kezd, és egyre nagyobb gondot okoz a közeli tárgyakra fókuszálás. Nagyjából a negyvenes éveinktől a szemlencse egyre inkább veszít a rugalmasságából, ami miatt nehezebben tud fókuszálni a szem a közeli dolgokra. Ez az állapot az úgynevezett presbyopia, más néven öregszeműség, amely világszerte közel kétmilliárd embert érint valamilyen mértékben. Amellett, hogy sok kellemetlenséget okoz a mindennapokban, szemfáradtsággal és fejfájással is járhat, ami miatt mindenképp orvosolni kell. Bár a látásproblémát az olvasószemüveg, illetve bizonyos kontaktlencsék is korrigálhatják, léteznek azonban olyan lézeres szemműtétek is, amelyek tartós megoldást biztosítanak. Hogyan zajlik egy ilyen műtét? Kell-e félni tőle?

Miért alakul ki szemszárazság? A szemszárazság vagy száraz szem szindróma az egyik leggyakoribb szemészeti probléma, Magyarországon a felnőtt lakosság közel 40 százalékát érintheti. De miért alakul ki, és mit tehetünk ellene? Kattintson a részletekért!

Így zajlik a lézeres olvasószemüveg-kezelés

A legfontosabb tudnivaló, hogy a lézeres olvasószemüveg-kezelés mára rutin beavatkozásnak számít, aminek köszönhetően a pácienseknek nem kell komolyabb komplikációktól tartaniuk. A megfelelő látásélességet úgynevezett lebenyes eljárással állítják vissza. Az eljárás nem jár fájdalommal, valamint a gyógyulási folyamat is gyors.

A műtét során a két szemet eltérő módon korrigálják: a domináns szemet nullásra, a másikat pedig mínuszos dioptriára "csiszolja" a lézer, így az előbbivel távolra, a másikkal közelre láthat jobban a páciens. Az agyunk ezt a két képet mossa egybe, a kezelt személy így a két szemmel a távoli és a közeli tárgyakat is jól látja. Persze az átállás hosszabb időt is igénybe vehet, ez alatt együtt kell használni a két szemet, nem jó, ha az egyiket letakarva próbáljuk a másik élességét tesztelni.

Korral a látás is romlani kezd és egyre nagyobb gondot okozhat az olvasás. Fotó: Getty Images
Korral a látás is romlani kezd és egyre nagyobb gondot okozhat az olvasás. Fotó: Getty Images

A kezelést követően a látásélesség szinte azonnal helyreáll, bár a szem néhány óráig még érzékenyebb lehet a fényre. Hosszabb pihenőidőre nincs utána szükség, általában 1-2 nappal a beavatkozást követően visszatérhetünk a mindennapi teendőkhöz. Ebben az időszakban az arcunkat csak óvatosan mossuk meg, a szemet semmiképpen ne dörzsöljük. Körülbelül egy hétig óvni kell a szappanos, samponos víztől is.

Az utókezelés ennél hosszabb ideig tart, körülbelül három hétig gyulladáscsökkentő szemcseppet kell használni, nagyjából fél évig pedig műkönnyet is kell csepegtetni a szembe. Utóbbi különösen fontos a szemszárazságra hajlamosabb, idősebb korosztály számára.

Mikor nem lehet elvégezni?

Bár a lézeres kezelés szinte semmilyen komolyabb szövődménnyel nem jár, nem mindenkinek nyújthat megoldást a látásproblémáira. 65 éves kor felett a lézeres eljárás már nem biztosíthat minden esetben optimális eredményt, a fénytörési hibát idősebb korban ezért műlencse beültetésével korrigálják. Kizáró ok lehet az is, ha a páciens valamilyen más szemészeti betegséggel is küzd. A lézeres kezelést minden esetben egy alapos szemészeti vizsgálat előzi meg, aminek során az orvos felméri, hogy kinek milyen kezelés javasolt az optimális látásélesség eléréséhez.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció