Így hat a szemünkre a szmog

A levegőt szennyező káros anyagok finom szemcséit észrevétlenül belélegezzük. Bár a szmog - vagy más néven: füstköd - leggyakrabban légúti tüneteket okoz, a szemünkre is káros hatással lehet.

Szmogtípusok

Kétféle szmogtípust különítünk el a levegőben található szennyezőanyagok, valamint a földrajzi és időjárási körülmények alapján: az úgynevezett London- típusú (téli), illetve a Los Angeles-típusú (fotokémiai) szmogot. A londoni szmog a nagy mennyiségű fosszilis tüzelőanyag - elsősorban szén - elégetése következtében alakul ki, szélcsendes, 0 Celsius-fok körüli, magas páratartalmú időben. Szennyezőanyaga a korom, a szén-monoxid, a kén-dioxid és a szálló por . Jellemzően a reggeli és a kora esti órákban éri el a maximumát.

A Los Angeles-típusú szmog melegebb időjárásnál alakul ki, 30 Celsius-fok körüli hőmérsékletnél, amikor a nap magasan jár - erős az UV-sugárzás - tiszta az ég, szélcsend van, és 70 százalék alatti a páratartalom. Ez a szmog a közlekedéssel függ össze, tehát elsősorban nagy forgalmú helyeken jön létre. Szennyezőanyagai a nitrogén-oxidok, a szén-monoxid, valamint a különböző szénhidrogének. Az elsősorban a gépjárműveknek köszönhető szmog a déli órákban éri el a maximumát és éjjel, a forgalom csökkenését követően enyhül.

A szmog káros hatásai

A különböző okból létrejövő szmogos levegő elsősorban légúti megbetegedéseket okoz - köhögést, asztmát, légzési nehézséget - de reagálhatunk rá fejfájással, nyálkahártya-irritációval, keringési zavarokkal is. Az erős szmog ellen gyakran a szemünk is tiltakozik: kiszárad, kipirosodik, ég vagy viszket. Ilyenkor többnyire allergiás kötőhártya-gyulladás alakul ki.

A szmog a szemünkre is káros hatással lehet
A szmog a szemünkre is káros hatással lehet. Fotó: Getty Images

Allergiás kötőhártya-gyulladás

Az allergiás kötőhártya-gyulladásra jellemző a kipirosodás, az erős szemviszketés és az idegentest-érzés - úgy érezzük, mintha folyamatosan lenne valami a szemünkben - ezért gyakran nehéz megállni, hogy ne érjünk hozzá. Azonban, ha engedünk a késztetésnek, könnyen felülfertőződhet.

Erős dörzsölés hatására apró sérülések keletkezhetnek, amelyek nem csak baktériumoknak engedhetnek utat, hanem akár maradandó látáskárosodást is okozhatnak. A gyulladás lehet enyhe, de akár olyan súlyos is, hogy szinte lehetetlenné teszi a hétköznapi tevékenységet. Ha a tüneteink súlyossá vagy tartóssá válnak, minden esetben ajánlott felkeresni a szemészeti szakrendelést.

Megelőzés és kezelés

4 hiba, amit sokan elkövetnek szellőztetés közben - a részletekért kattintson ide !

A leghatékonyabb megelőzés természetesen az lenne, ha egyáltalán nem tennénk ki magunkat a szmogos levegőnek, de ezt sajnos nem mindig lehetséges. Arra viszont figyelhetünk, hogy ha zárt térben tartózkodunk, ne a szmog csúcspontjára időzítsük a szellőztetést, valamint igyekezzünk a levegőt megfelelőképpen párásítani. Jó szolgálatot tehetnek a beltéri légtisztító készülékek is. Lehetőség szerint minél kevesebb időt töltsünk a szmogos levegőn, a kültéri sportot, kerékpározást pedig ilyenkor inkább kerüljük.

Minimalizáljuk a szemek sminkelését, előnyben részesítve a hipoallergén termékeket. Jó hatása lehet annak is, ha napközben többször arcot mosunk, áttöröljük, vagy hideg vízzel borogatjuk a szemünket. A szmog miatt kialakuló szemszárazság ellen használhatunk különböző vény nélkül is kapható műkönnycseppeket, amelyek érezhetően enyhíthetik a kellemetlen tüneteket. A műkönnyek képesek helyreállítani a szem felületét védő könnyréteget, ami így ellenállóbbá válik a káros külső hatásokkal szemben.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Nagy baj lehet a gyermekkori nassolásokból

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra