Betegségek, amelyekről a szemünk árulkodik

A magas vérnyomás és koleszterinszint, sőt akár a pajzsmirigyzavarok jeleit is felfedezhetjük a szemeinkben. Milyen jelekre figyeljünk, amikor reggel a tükörbe pillantunk?

Szinte minden kultúrában ismert mondás, hogy a szemünk a "lélek tükre", és árulkodik a jellemünkről. Az viszont tudományosan is igazolt, hogy bizonyos betegségek nyomai először a szemünkben fedezhetőek fel. Ezért is javasolt évente legalább egyszer elvégeztetni egy szemvizsgálatot még azoknak is, akiknek egyébként nincs gondjuk a látásukkal. Alább felsoroltuk a leggyakoribb betegségeket, amelyekről a szemünk árulkodhat!

bizonyos betegségek nyomai először a szemünkben fedezhetőek fel
Bizonyos betegségek nyomai először a szemünkben fedezhetőek fel. Fotó: iStock

Magas koleszterinszint

A túl magas koleszterinszintről a szem szaruhártyáján megjelenő fehér körgyűrű, illetve a szemfehérjében lerakódó apró, sárgás színű zsírlerakódások árulkodhatnak. Ilyen lerakódások a szemhéjunkon, illetve a szem körüli területeken is kialakulhatnak, és komoly veszélyre figyelmeztethetnek, hiszen a magas koleszterinszint miatt megnő a szívroham és a stroke veszélye is.

Magas vérnyomás

A magas vérnyomás miatt többletteher hárul az érfalakra, aminek a nyoma a szemben is könnyen felfedezhető. Bár látásproblémákat a vérnyomás inkább csak nagyon előrehaladott állapotban okoz, a szemfenéki érrendszer károsodása könnyen vizsgálható pupillatágítással. A kiugró vérnyomás miatt viszont a szem be is vérezhet, ezért ha gyakran és látszólag indokolatlanul lesz vérhálós a szemünk, érdemes utánajárni, hogy mi váltja ki ezt a panaszt.

Neurológiai betegségek

Ha az arcon vagy a szemhéjakon aszimmetria vagy mozgászavar jelentkezik, esetleg kettős látást vagy szemmozgászavart észlelünk, mindenképpen forduljunk szemész szakorvoshoz és neurológushoz, mert a felsorolt tünetek a beidegzésért felelős izom vagy ideg betegségét jelezhetik.

Természetes, hogy korral romlik a látásunk? Részletek !

Gyulladás a szervezetben

Egy-egy kialvatlan éjszaka után teljesen természetes, hogy duzzadt, vörös szemekkel ébredünk, ha azonban ez a tünet rendszeresen és látszólag minden ok nélkül alakul ki, előfordulhat, hogy valamilyen gyulladásra hívja fel a figyelmet. Mindenképpen javasolt ilyenkor konzultálni egy orvossal, érdemes gócvizsgálatot és laborvizsgálatot kérni.

Pajzsmirigyzavar

Bár a pajzsmirigy egy viszonylag apró szerv, a működése hatással van az egész szervezetre, így a szemünkre is. Zavarára utalhat például az állandó szemszárazság és a szemhéj gyulladása. A pajzsmirigy-túlműködéssel járó Graves-Basedow-kór esetén megnagyobbodik a szemgolyó, ami akár olyan méreteket is ölthet, hogy a szemhéj már nem képes lefedni a szemgolyó egészét.

Látóideg-gyulladás

Ez a probléma rendszerint hirtelen kialakuló látásromlással és kettős látással jár, aminek hátterében különböző betegségek állhatnak (gócbetegségek, neurológiai kórképek, például sclerosis multiplex.) Mivel a korai diagnosztizálás rendkívül fontos, érdemes a problémával mielőbb szemész orvoshoz fordulni.

Cukorbetegség

A nem megfelelően beállított vagy fel nem fedezett cukorbetegség súlyos érelváltozásokat okozhat. Mivel ezeket az érelváltozásokat leghamarabb a szemben lehet észrevenni, nagyon fontos az évenkénti szemészeti vizsgálat. A rendszeres szemészeti kontroll azért is szükséges, mert a cukorbetegségnek szemészeti szövődményei is lehetnek. A diabéteszes szemfenéki elváltozások akár látásvesztést is okozhatnak.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)