Januártól nagy változás jön a kórházak üzemeltetésében

Jövőre már 81 kórház üzemeltetési feladatait látja el a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF).

29 fővárosi kórház után január elsejétől 52 vidéki kórház üzemeltetését is átveszi a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF). Bodó Attila Pál, a KEF főigazgató-helyettese költséghatékonyságot és minőségjavulást vár a változástól.

„Belterületen körülbelül 4 millió négyzetmétert és 3-5 ezer ingatlant, külterületen pedig 1,5-2 millió négyzetméter közötti ingatlanállományt fogunk üzemeltetni” – ismertette Bodó az InfoRádióban.

ideges orvos
Januártól nagy változás jön a kórházak üzemeltetésében. Fotó: Getty Images

Fokozatosan javítják majd ki a hibákat

A tájékoztatás szerint a finanszírozásban egyetlen változás lesz a jövő év első napjától. A KEF és a kórházak között nem lesz finanszírozási elszámolás. A KEF a központi költségvetésből kapja majd az intézmények üzemeltetéséhez szükséges forrást; előirányzatként pedig saját keretgazdálkodási rendszerükkel üzemeltetik majd a kórházakat.

Mint Bodó elárulta, a KEF már fel is mérte, hol van szükség azonnali intézkedésekre, illetve energiahatékonysági beruházásokra. Rengeteg egészségügy intézményben igencsak elavult például a fűtési rendszer, illetve több épületben is megfontolják az állandóan elromló liftek cseréjét.

Az adósságrendezés sem elég a kórházak minden számlájára
Összesen 90 milliárd forintot fordít a kormány az állami kórházak és az alapítványi egyetemek kórházainak adósságrendezésére, amelyeknek azonban így is tetemes adósságállománya maradhat az év végére.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok mindenhol javulnak, és jobbára közepesen vagy gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. Legtovább az Északi-középhegységben lehetnek borult, párás tájak, ahol szitálás, esetleg kisebb eső előfordulhat. Másutt is legfeljebb csak gyenge zápor alakulhat ki. A Dunántúlon nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések a déli, délkeleti szelet. A hőmérséklet délután jobbára 13 és 20 fok között várható, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél hűvösebb, hidegebb is lehet. Késő este 6, 12 fok valószínű. Ma egy hidegfront okozhat tüneteket az arra érzékenyeknél. Elsősorban fokozott görcshajlam, fejfájás, magas vérnyomás, szédülés jelentkezhet. A légnyomás nem változik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra