A magyar egészségügy ebből is rosszul jön ki

Eddig is tudtuk, hogy a magyar egészségügyre többet kellene költeni. Egy friss tanulmányból azonban világosan látszik, hogy lehetőségünk is lett volna rá: a hozzánk hasonlóan fejlett környező országok nagyobb ütemben fejlesztették egészségügyi ágazatukat.

A minap jelent meg az a nagy összefoglaló tanulmány a Lancet orvosi folyóiratban, amelyet a Világ Betegségterhe Hálózathoz kapcsolódó tudósok és szakértők állítottak össze az egészségügyre és a HIV/AIDS elleni küzdelemre fordított kiadásokról 188 ország 1995-től 2015-ig terjedő adatai alapján.

kórház
A magyar egészségügyi fejlesztés üteme elmarad a térség átlagától

A Bill & Melinda Gates Alapítvány által finanszírozott kutatás szerint az egy főre jutó globális egészségügyi kiadások 1995 és 2015 között éves szinten 3,1 százalékos növekedést mutattak. A leggyorsabb növekedést a közepes jövedelmű országok csoportjában mérték, amelynek felső szegmensében mintegy 5,4 százalékkal, alacsonyabb jövedelmű szegmenségben pedig 4,2 százalékkal emelkedtek az éves egészségügyi kiadások egy főre vetítve. Ez 2015-ben 9700 milliárd dollárt jelentett a világon. A magas jövedelmű országok 2015-ben 6500 milliárd dollárt, a teljes egészségügyi kiadás 66,3 százalékát költötték el, míg az alacsony jövedelmű országok mindössze 70,3 milliárd dollárt, az összkiadás 0,7 százalékát.

A gazdagok magukra költenek

Az egészségügyi fejlesztési támogatások 1990 és 2017 között 394,7 százalékkal (29,9 milliárd dollárral) nőttek. Tavaly a becslések szerint 37,4 milliárd dollár fejlesztési támogatást folyósítottak az egészségügyre, amiből 9,1 milliárd dollárt (a teljes összeg 24,2 százalékát) célzottan a HIV/AIDS leküzdésére. Ez utóbbira 2000 és 2015 között összesen 562,6 milliárd dollárt fordított a világ, amelyből a kormányok 57,6 százalékot finanszíroztak. A kór elleni fellépésre fordítható összegek azonban csökkenni kezdtek, ami azt eredményezheti, hogy a járvány ismét felerősödhet.


A számokból kiviláglik, hogy a legtöbbet a gazdag országok költik egészségügyre, míg a legkevesebbet az alacsony jövedelműek, ahol az egészségügyi kiadás évente (személyenként) kevesebb mint 100 (2017-es vásárlóerő-paritáson számolt) dollár. Ezzel szemben a magas jövedelmű országcsoportban a területre jutó kiadások személyenként meghaladják az 5000 dollárt. Bár ezek az egyenlőtlenségek viszonylag jól ismertek, a betegségspecifikus kiadások becslése világszerte hiányos egyes területeken.

Nehéz az összehasonlítás

Az egészségügy néhány területén -  beleértve az anyák és a gyermekek egészségét, a vakcinákat, a maláriát, a tuberkulózist és a HIV/AIDS-t - jobb a dokumentáltság. A betegségre vonatkozó egészségügyi számviteli módszertanokat - például a nemzeti AIDS-kiadások értékelését - is számos országban fejlesztették. De a fejlődés ellenére igen nehéz az egyes országok, sőt régiók és időszakok összehasonlítása, így a kutatók hozzávetőleges (95 százalékos biztonságú) adatokkal számolhattak csak.

Miközben az egészségügy finanszírozásából az államot terhelő rész fenntarthatónak tűnik, a polgárok növekvő kiadásokkal szembesülnek. A rendszer így működőképes maradhat, de a jelenlegi trend egy mind kevésbé igazságos állapot felé tart. Részletek!

Ennek a módszernek a segítségével aztán össze tudtak állítani egy 188 országot tartalmazó táblázatot, amely már meglehetősen jó összehasonlítást tesz lehetővé az egyes országok között. Ha Magyarország adatait a szomszédjaihoz mérjük, akkor nincs okunk az örömre, mert az egészségügy fejlesztésében (már ami a ráfordítások alapján látszik) csak Ukrajna teljesített rosszabbul nálunk. Illetve Ausztria is, de a jóval magasabb GDP arányában nyugati szomszédunk is sokkal többet költött polgárai egészségének érdekében, mint Magyarország.

Az alábbi táblázat elég világosan megmutatja, hogy Magyarországon az egészségügy fejlesztése a régiós átlag mögött kullog.

EÜ fejlődés
Gyorsabban kellene fejleszteni az egészségügyet a fejlettségünk alapján - Forrás: The Lancet

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +15 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan felhős lesz az ég, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag