Rákkutatás: rengeteg új gyógyszer jelenik meg

Egyre pontosabban térképezhető fel a daganat kialakulásának biológiai háttere, a világ klinikái azonban lassan állnak csak át a "molekuláris korszakra" - állítják amerikai onkológusok.

Forradalminak is nevezhető változások mennek végbe a rákkutatás terén napjainkban. Az évtizedekig bevett, ám szervezetet jelentős megterhelésnek kitevő kezelési módszerek új alternatívát kaptak a molekuláris diagnosztikára épülő, célzott kezelések által. Ez a géneket „elrontó” mutációkra helyezi a gyógykezelés súlypontját, másodlagossá téve a szövettani és anatómiai kategorizálást. Ma már jól ismert a daganat kialakulásának biológiai háttere, és folyamatosan jelennek meg azok a terápiás szerek is, amelyek képesek gátat szabni a kontrollálatlan sejtburjánzásnak.

Több mint 100 éven át a kutatók nem tudták megmagyarázni, hogy a rákos sejtek miért tartalmaznak abnormális számú kromoszómát. A titokra nemrég derült fény, kattintson érte az alábbi cikkünkre! Nagy előrelépést jelent ez a daganatos betegségek leküzdésében, akár az elmúlt évek bevett gyakorlataihoz képest is. Már számos magyar példa igazolta, hogy a daganatterápia során sikerrel alkalmaztak célzott kezelést olyan szerrel, amely nem az adott ráktípusra volt törzskönyvezve. Egy viszonylag új frontja ez a rák elleni küzdelemnek, a benne rejlő lehetőségek pedig távolról sincsenek még kiaknázva. Bizonyos daganattípusok esetében még nem érhető el célzott kezelés, szinte naponta jelennek azonban meg új gyógyszerek, amelyek bővítik a kezelhető betegek listáját.

Ma már jól ismert a daganat kialakulásának biológiai háttere

Új szemlélet szükséges

A daganatos betegségek témakörének neves szakmai szervezete, a Klinikai Onkológusok Amerikai Társasága (American Society of Clinical Oncology, röviden ASCO) „molekuláris korszaknak” nevezte napjainkat, felhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy a világ klinikái nem képesek tartani a tempót a gulliveri léptekben haladó kutatási eredményekkel. Véleményük szerint – melyet néhány hónapja publikáltak – az új gyógyászati lehetőségeket még csak korlátozott módon képesek a betegek szolgálatába álltani. Ennek financiális gondok, illetve bizonyos szabályozási problémák is állnak a hátterében, melyek megakasztják a kutatók lendületét a legújabb módszerek hétköznapi gyakorlatba történő átültetésében. A nagyobb gyógyszerhatékonyságot kutató molekuláris diagnosztikai vizsgálatok még csak korlátozott számban állnak a betegek rendelkezésére, holott a célzott kezelés tekintetében ezek elengedhetetlenek – olvasható az ASCO tanulmányában. Kritikát fogalmaztak meg továbbá a klinikai vizsgálatok szervezési rendszerével kapcsolatban, amelyet a betegcsoportok leghatékonyabb gyógykezelése érdekében kellene átgondolni.

Három fő útvonalat jelöltek ki az amerikai onkológusok a kutatók és döntéshozók számára egyaránt. Elsőként a gyógyszerfejlesztésben szükséges az újfajta szemléletet honosítani, amely a rák kialakulásának molekuláris hátterét helyezi előtérbe, lehetőséget nyújtva a mutációt megcélzó kezelések kibővítésére. Azokat a molekuláris célpontokat is szükséges kijelölni, amelyek a legtöbb betegnek segíthetnek a felépülésben. Második pontként a klinikai vizsgálatok hosszának csökkentését javasolják, illetve annak rangsorolását aszerint, hogy a kezelt betegcsoportokban milyen eredményre lehet számítani.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)