Rák - ahogy még sosem látta!

Sokkoló képek a kivetítőn: műtét, boncolás. Itt minden olyan direkt. Semmi nem elnagyolt, nincs szépítgetés és takargatás: az életnagyságú bábukba bele lehet nézni, látni bennük a daganatot. Nem látta a kiállítást? Megmutatjuk!

Testközelben a rák - túl közelben?

Videó a kiállításrólMegfutamodni vagy szembenézni? Megfutamodni szinte lehetetlen, hiszen Magyarországon körülbelül háromszázezer daganatos beteg van, így rengeteg családot sokkol a hír, hogy valamelyik hozzátartozójuk rákos.

Egyre nő az információ utáni éhség: az emberek többet és többet akarnak tudni a betegségről, a kezelési lehetőségekről és a betegség megelőzéséről is.

- Egyre többet tudnak az emberek a rákról, de még mindig nem eleget, sok a tévhit.

Túl sokan dugják homokba a fejüket, utasítják el azt, hogy akár velük is megtörténhet. Mások borzongva kíváncsiskodnak, és vannak, akik azért jönnek, mert épp szenvedik a kórt - mondta Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a "Testközelben a rák" című kiállításon.

- A szervezet 20 éve dolgozik azért, hogy merjünk beszélni róla, akár betegek vagyunk, akár nem. Sokat szóltunk már a veszélyekről, a kockázati tényezőkről, hogy időben felhívhassuk az emberek figyelmét, hogy rávegyük őket a rendszeres szűrésre. De beszélni kell a folyamatokról, és meg is kell mutatni azokat. Ez a tudás kapuja, be kell lépni rajta - tette hozzá.

A "Testközelben a rák" kiállításon a tüdő, a vese, a vastagbél, az emlő és a nyirokrendszer felépítéséről, illetve daganatos megbetegedéseiről kaphatnak információkat.

Felfedezték már? Megvan már a gyógyszer?

Az orvostudomány, a gyógyszerészet egyik legnagyobb kihívása a rák legyőzése. Rengetegszer kiáltották már ki kutatók, hogy sikerült, itt a csodaszer - egyelőre azonban csak részeredmények vannak.

Persze azoknak, akiket az új molekulák szabadítanak meg a ráktól, azoknak ez maga a csoda, a túlélés.

A kiállításon bárki betekintést nyerhetett az orvostudomány robbanásszerű fejlődésébe: látványos, 3 dimenziós animáción lehetett látni, miként hatnak a harmadik évezred gyógyszerei. A célzott biológiai terápia segítségével a szervezet kilökheti a daganatos sejteket, miután azok oxigén- és tápanyagellátása megszűnt.

A műtőnek berendezett helyiségben a kivetítőn műtétet lehetett látni, másutt a patológust mutatták munka közben. A patológust, akinek - a közhiedelemmel ellentétben - nem csupán a boncteremben van dolga, hanem műtét előtt vagy közben is. Aprócska mintákat tanulmányoz, és információival segíti a kezelőorvost, hogy milyen fegyvert válasszon a daganat ellen.

Elriaszt vagy cselekvésre késztet?

A vendégkönyvből A kiállítás meghökkentő, sokkoló, hatásos. A megjelenés tökéletes, szervezése profi. Köszönöm, hogy láthattam. Budapest, 2008. 04. 11.Sokkoló - állították többen a kiállításról, és sokan írták ezt a vendégkönyvbe, hozzátéve, hogy ez esetben pozitív a jelző. A nyitott testüregű bábúk, preparált szervek és daganatok, videó műtétről és szervek szövettani vizsgálatáról - ezek valóban nem egy szokványos kiállítás elemei.

- Hogy sokkoló-e? Minden betegség sokkol. Egy baleset is sokkoló, egy fertőző betegség is, nemcsak a rák. Csak a ráktól jobban félünk, mint sok más betegségtől - véli a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

Az üzenet az, hogy elsősorban mi vagyunk felelősek saját egészségünkért. Meg kell szerezni a megfelelő információkat az egészséges életmódról, és nem csak bebiflázni a teendőket, hanem a gyakorlatban is alkalmazni.

- Ha itt körbenézünk, akkor ez a kiállítás egyrészt megmondja, mit kellene tenni, másrészt nem csupán kinyilatkoztat, hanem érvel is. Az is sokat segítene, ha bizonyos dolgok szokássá válnának egy embernél az egészségével kapcsolatban. Például az, hogy időben elmenjen az orvoshoz, ha valami gyanús dolgot észlel, illetve még egy dolgot ez előtt: figyelje meg a szervezetét. A mellet, a bőrt, a székletet, a heréket, azt, hogy például köhög-e. És menjen orvoshoz, ha szokatlan dologra figyel fel - magyarázta Vasváry Artúrné.

A mell önvizsgálatát a kiállításon egy érdekes, élethű eszköz segítségével el is magyarázzák az érdeklődőknek.

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy ha folyamatosan odafigyelünk magunkra, és tudjuk, mik azok a tünetek, amelyek esetén orvoshoz kell fordulni, a gyógyításnak sokkal nagyobb az esélye. És szorgalmazzák a szűréseken való részvételt is, hiszen sok olyan betegség van, amely korai stádiumában nem okoz tüneteket.

Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint körülbelül 20 millióan szenvednek daganatos betegségekben a világon. A rák évente körülbelül 7 millió ember halálát okozza. A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) az adatok elemzése során arra a következtetésre jutott, hogy élete során minden harmadik európainál valamilyen daganatos betegséget is diagnosztizálnak.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: