A leggyakrabban előforduló rákbetegség

HáziPatika

A tüdőrák olyan betegség, amely a legtöbb esetben csak akkor okoz tüneteket, amikor már áttéteket képezett. A tünetek sokfélék lehetnek attól függően, hogy hol található a daganat, illetve hogy a betegség mely fázisában van a páciens.

Számos fajtája ismert

A tüdőrák nem egységes betegség: számos fajtáját ismeri az orvostudomány. Két fő típusa a kissejtes és a nem-kissejtes tüdőrák - az előbbi az esetek körülbelül egyötödét, az utóbbi pedig a négyötödét teszi ki a diagnosztizált eseteknek. A tüdőrák világviszonylatban a leggyakrabban előforduló rákbetegség. Magyarországon minden negyedik rák okozta haláleset tüdőrák következménye. Évente mintegy 8000 betegnél diagnosztizálják a betegséget, és a lakosság számához viszonyított előfordulási és halálozási arány sajnos nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő. Az Eurostat adatai alapján 2015-ben - a lakosságszámhoz viszonyítva - Magyarországon történt a legtöbb tüdőrák okozta haláleset (100 ezerlakosból 89) a 28 uniós ország közül. A tüdőrák több mint kétszer annyi férfit érint, mint nőt, és leginkább az 50-70 éves korosztály a veszélyeztetett.

A leggyakrabban előforduló rákbetegség
A szűnni nem akaró száraz köhögés is lehet a betegség jele

Milyen tünetek esetén gyanakodjunk?

Mivel a tüdőben kevés a fájdalomérzékelő receptor, ezért a daganat megjelenése eleinte nem jár fájdalommal, a beteg tünetmentes. A tünetek fokozatosan jelennek meg, elsőként sok esetben tartós, száraz köhögés jelentkezik, mert a daganat irritálja a környezetét. További tünet lehet a véres köpet, amely esetén - a vér mennyiségétől függetlenül - fontos azonnal felkeresni az orvost. Szintén gyanakvásra adhat okot az elhúzódó, visszatérő tüdőgyulladás - ez esetben a daganatsejt elzárja a légutak adott részét, a hörgők beszűkülnek, begyulladnak. Jellemző lehet a légszomj, a rekedtség és a mellkasifájdalomis. A betegség előrehaladtával a tünetek is változnak, attól függően, hogy hol, melyik szervben képzett áttétet a daganat.

Meg lehet előzni a tüdőrákot?

A statisztikák szerint a tüdőrák kialakulását mintegy 90 százalékban a dohányzás - legyen szó szivarról, pipáról, vízipipáról vagy akár az egészségesnek gondolt e-cigarettáról - okozza. A dohányosok mellett azonban komolyan veszélyeztetettek a passzív dohányosok is. A tüdőrák tehát a legtöbb esetben megelőzhető a dohányzás mellőzésével. Vannak azonban egyéb kockázati tényezők is, mint például munkahelyi ártalmak - kemikáliáknak, azbesztnek, radon gáznak való tartós kitettség -, vagy a genetikai hajlam, amelyre a családon belüli gyakori előfordulásból lehet következtetni.

A tüdőrákos betegek nagy részénél előbb-utóbb állandósul a köhögés, és nem ritka, hogy ilyenkor vért is felköhögnek. Milyen korai tünetei lehetnek még a betegségnek? Kattintson!

Fontos a korai diagnózis

Minél korábbi stádiumban sikerül a tüdőrákot diagnosztizálni, annál nagyobb az esély arra, hogy személyre szabott, célzott terápiával legyőzhető a betegség vagy hosszabb ideig fenntartható a megfelelő életminőség. Késői diagnózis esetén minderre kisebb az esély, illetve a daganat már valószínűleg áttétes és kevésbé műthető. A vizsgálatok első lépéseként mellkasi röntgenfelvétel készül, amelyet CT-vizsgálat és hörgőtükrözés - szövettani vizsgálat - követhet a biztos diagnózis felállítása érdekében. Sokat tehetünk önmagunkért és környezetünkben lévőkért azzal, ha odafigyelünk a tünetekre, nem legyintünk egy elhúzódó köhögésre, tüdőgyulladásra, figyelünk a szervezetünk jelzéseire!

Új irányok a betegség elleni küzdelemben

A rákbetegségekkel szembeni küzdelemben új irányok jelentek meg az elmúlt években. Ezek közül az egyik irány az onkolitikus viroterápia - egy vírusterápia -, amely kétféle hatásmechanizmussal veszi fel a küzdelmet a rosszindulatú daganatokkal szemben. Egyrészt a vírus kifejezetten a rákos sejtekben szaporodik, elpusztítva azokat. Másrészt a vírusfertőzés fokozza azimmunrendszerképességét arra, hogy felismerje ezeket a rákos sejteket. Az immunrendszer ennek hatására elpusztítja mind a fertőzött, mind a nem fertőzött rákos sejteket, gátolva a daganat további növekedését.


Egy másik ígéretes kutatási irány a géndiagnosztika, amely szerint a daganat génhiba eredménye, tehát nem a tumorsejtet kell elpusztítani, hanem a daganatsejt burjánzásáért felelős gént kell megtalálni és blokkolni, aminek ismeretében célzott, személyre szabott terápiára nyílik lehetőség.

Forrás: Action Heller Consulting

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt alapvetően napos időre készülhetünk, de helyenként fátyolfelhők is lesznek az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag