Okostapaszt kaphatnának a cukorbetegek

Amerikai kutatók korábban bemutattak egy úgynevezett okostapaszt, amely bőrünkre tapasztva automatikusan fecskendez szervezetünkbe inzulint igény esetén.

Létezik inzulintapasz?

A tapasz folyamatosan figyeli vércukorszintünket és amikor az megugrik, kisebb inzulinadagokkal állítja vissza a megfelelő szintre. A kutatók találmányukról 2015-ben a Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban számoltak be, azóta viszont 2016 márciusában az University of North Carolina at Chapel Hill és a North Carolina State University szakemberei is egy olyan szintetikus tapaszt alkottak meg, mely természetes béta-sejteket tartalmaz, és fokozatosan képes megfelelő mennyiségű inzulint a vérbe juttatni anélkül, hogy a hypoglikémia veszélyét kockáztatná.

Az inzulintapasz képes megfelelő mennyiségű inzulint a vérbe juttatni
Írd ide a képaláírást

Hogy működik a tapasz?

Inzulininjekció helyett tapasz? Már 2012-ben is beszámoltunk róla, hogy az inzulint a bőrön keresztül bejuttató tapasz felválthatja a számos cukorbetegnél szükséges napi injekciót. A modern elektromos tapasz ugyanis több napra elegendő inzulinnal látja el a betegeket.

A pénzérménél nem nagyobb tapaszon több mint száz apró, szempillányi tű található. Ezen mikrotűkben tárolóegységek is helyet kaptak, ezekben pedig inzulin és glükózérzékelő enzimek: ezen enzimek hatására áramlik belénk az inzulin, ha vércukrunk megugrik. A lefolytatott kísérletek szerint egy ilyen tapasz egy egyes típusú diabéteszben szenvedő egér vércukorszintjét 9 órán át képes volt normális szinten tartani.

Természetesen sokkal több preklinikai és ezeket követően emberi tesztet kell folytatni, hogy a módszer a mindennapokba is biztonságosan bekerülhessen, de maga az ötlet nagy sikernek örvend. (Mivel az egerek az embereknél kevésbé inzulinérzékenyek, magunkon tesztelve a tapaszok hatása 9 óránál is jóval tovább tarthat.)

Ez történik,a mikor a vércukor emelkedni kezd

Zhen Gu, a tanulmány egyik szerzője azt is elmondta, hogy a tapaszt biokompatibilis anyagokból készítették, illetve pontosan hozzá lehet hangolni a cukorbetegek inzulinérzékenységéhez és súlyához is. A kutatók módszerükkel a bétasejteket, a test inzulingyártó sejtjeit utánozták csak, amelyek a tapaszhoz hasonlóan érzékelik avércukorszintkilengéseit és erre válaszreakcióként a magukban legyártott és tárolt inzulint bocsájtják a véráramba.

A tapaszban több millió apró buborék található, amelyek átmérője százszor kisebb egy emberi hajszál szélességénél, ezekben pedig glükózérzékelő - és inzulinrészecskék találhatóak. Amikor a vércukor emelkeddni kezd, a glükózrészecskék beáramlanak a mesterséges buborékokba, az enzimek a glükózt glükonsavvá alakítják, ehhez a folyamathoz pedig oxigént vesznek fel a környezetből. Ennek hatására a buborékok felbomlanak, az addig tárolt inzulin pedig bekerül a véráramba és elkezdi csökkenti a vércukrot.

Szedhet-e fogamzásgátlót, aki cukorbeteg? A cukorbetegség már önmagában megnöveli a thromboembóliás események kialakulásának kockázatát, így nagy figyelmet kell fordítani a megelőzésre. Éppen ezért felvetődhet a kérdés, hogy a diabétesszel küzdők használhatnak-e hormonális fogamzásgátló tablettákat és egyéb eszközöket, melyek köztudottan jelentős trombózis-provokáló faktoroknak számítanak.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)