Munka után édes a pihenés...

Az utazásból, az idegen tájak felkereséséből ma már a cukorbetegek sincsenek kizárva. Azonban a cukorbetegeknek a szokottnál összetettebb módon kell felkészülniük mindenfajta kiruccanásra.

Pompei-i történet

Pompeiben kirándultunk barátnőmmel a nyáron. Az egykori település romjai között bolyongtunk a rekkenő hőségben. Árnyék sehol, vizet, ennivalót nem vittünk magunkkal. Barátnőm egyre feszültebb, idegesebb lett, szinte remegett. Elmondta, hogy reggel óta nem evett, s mivel cukorbeteg, nyilván leesett a vércukor-szintje és egyre rosszabbul érzi magát. A bejáratnál láttunk pár büfét, italárust, gyorsan vissza akartunk oda menni, de a nagy sietségben eltévedtünk. Nem részletezem, mennyit öregedtem, mire barátnőm hozzájutott az akkor már szinte életmentő ételhez, folyadékhoz. Ijesztő és tanulságos volt mindkettőnknek.

Mire figyeljünk hosszabb autós-túráknál?

Hosszabb gépkocsivezetésnél mindig fel kell készülni az esetleges hipoglikémia kivédésének lehetőségére. A gépkocsi kesztyűtartójában mindig legyen szőlőcukor, keksz, nápolyi, folyadék. Vezetés közben érdemes nagyjából kétóránként megállni, szükség esetén vércukor-szintet mérni, és kevés szénhidrátot fogyasztani. Az inzulint soha nem szabad az autóban hagyni, már csak az egyre gyakrabban előforduló autófeltörések miatt sem, mert kilophatják a vércukormérés és az inzulinadás eszközeit is. A tartalék mennyiséget lehetőleg hőhatástól védő módon kell becsomagolni, ételtermoszba, hungarocell dobozkába, hűtőszatyorba vagy -táskába.

Mire figyeljünk repülésnél?

Az inzulin hőmérséklete se 30 C° fölé nem emelkedhet, se fagypont alá nem süllyedhet. Ezért nem szabad repülésnél csomagban feladni, velünk kell lennie a kézipoggyászban, a kiegyenlített hőmérsékletű utastérben. Az időeltolódás áthidalására kelet-nyugati irányban legalább egy többletinzulin-injekció szükséges, gyors hatású inzulin formájában. Lehetőség szerint a repülő étkezési lehetőségeihez kell igazítani az inzulin-beadás időpontját. Elutazás előtt érdemes informálódni a meglátogatandó ország vagy országok ételei felől, különös tekintettel azok szénhidráttartalmára. Melegebb tájra utazva feltétlenül számolni kell az inzulinigény csökkenésével, mert legtöbbször csak ily módon lehetséges kivédeni a kellemetlen hipoglikémiás rosszulléteket. Fokozott fizikai aktivitásnál gondolni kell többletétkezés beiktatására. Hipoglikémia esetére az ismert mennyiséget tartalmazó szénhidrátadagokat, nem olvadó csoki, keksz, csokiparány formájában érdemes inkább otthonról vinni.

Célszerű, hogy a felkeresendő ország nyelvén (országok nyelvein) vagy a leghasználatosabb világnyelven rövid "diabetes igazolványt" vigyen magával a cukorbeteg, melyet útlevelében, igazolványában helyezzen el, hogy rosszullét esetén segítség legyen a szakszerű és gyors segítségnyújtáshoz. A fenti szempontok figyelembevételével és némi körültekintéssel a cukorbetegek is gondtalanul élhetnek az utazás nyújtotta örömökkel.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: