Pikkelysömör a hajas fejbőrön

Könnyen összetéveszthető a korpával, de nem az: a fehér, foltos hámlás a pikkelysömör jele is lehet. A pszoriázis első tünetei általában fiatal felnőtt korban jelentkeznek, és a könyök és a térd mellett leggyakrabban a körmökön és a hajas fejbőrön okoznak elváltozásokat.

A pikkelysömör okozta bőrelváltozások hosszabb távon depresszió kialakulásához is vezethetnek, aminek nyomán a bőrbetegség is súlyosbodhat, egyfajta ördögi kört létrehozva. A pszoriázisról bővebben ide kattintva olvashat.

Bajt jelez, ha viszket a fejbőr?

A betegségnek annyi köze van a korpához, hogy korpás, viszkető fejbőrön gyakrabban alakul ki pszoriázis, más néven pikkelysömör, de a két jelenség másként kezelendő. A vörös, hámló, olykor fésülködés vagy samponozás hatására vérző képződmények a fejbőrön a homlok és a hajas fejbőr határán tűnnek fel, ritkábban a teljes fejbőrön láthatók. Gyakran egyidejűleg ízületi gyulladás is jelentkezik. A betegség esztétikailag zavaró, de nem fertőző.

A pikkelysömörös tüneteket a bőr felgyorsult hámképződése okozza. A bőr az érintett területeken megvastagszik, ezért speciális samponnal finoman hámlasztani kell. A pikkelysömörös fejbőr viszkethet is, vakarni azonban nem szabad, mert a bőrt így könnyen felsérthetjük, ami a bőr elfertőződéséhez vezethet. Fontos, hogy a bőr hidratálása mellett a gyulladást is csökkentsük, ezáltal enyhítsük a viszketést.

viszkető fejbőr, pikkelysömör, pszoriázis
A pikkelysömör okozhatja a fejbőr viszketését is

Hogyan kezeljük a pikkelysömört?

Ha a pikkelysömör kiterjedt bőrfelületen jelentkezik, akkor belső gyulladáscsökkentő gyógyszerek, illetve fényterápiás kezelések alkalmazására is szükség lehet. A pikkelysömör nem gyógyítható - mert a kiváltó okok is sokfélék lehetnek -, de kezelhető krónikus betegség. Személyre szabott, korszerű terápia segítségével tartós tünetmentesség is elérhető.

Már régebben megfigyelték, hogy az A-vitamin nagy dózisban enyhíti a tüneteket, azonban a túladagolás sok mellékhatással jár, ezért csak rendszeres vizsgálatokkal és laboratóriumi ellenőrzéssel, orvosi felügyelet mellett alkalmazható ez a terápia. A napfény is kedvezően befolyásolhatja a tüneteket: nyáron mindenfajta kezelés nélkül is tünetmentes lehet a beteg. Ultraibolya sugarakkal is pótolható a napozás. A sóterápia is egy kezelési alternatíva. A sós, tengervíz jó hatású lehet a pikkelysömör tüneti kezelésében, de szárítja is a bőrt, ami hosszú távon nem jó. A pszoriázis tüneteit fokozza az alkoholfogyasztás és a zsíros ételek fogyasztása, így a diéta fontos a betegeknek.

Szerencsére léteznek nagyon jó hatású, modern készítmények, samponok a pszoriázisos fejbőr ápolására, amelyek mind gyulladáscsökkentésre, mind a hámlás és a viszketés megszüntetésére alkalmasak. Az ilyen készítmények összetétele más, mint a hagyományos samponoké, ezért érdemes alaposan tanulmányozni a használati utasítást.

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: